Turcia va răspunde oricărui atac al celui mai puternic om din estul Libiei, Khalifa Haftar, vizând forţele turce prezente în Libia, o ţară aflată în haos, a ameninţat duminică ministrul turc al Apărării Hulusi Akar, în cadrul unei vizite la Tripoli, după ce mareşalul a îndemnat la ”vânarea ocupantului” turc, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Criminalul de război, asasinul Haftar şi forţele sale trebuie să ştie că vor fi consideraţi ţinte legitime în cazul unui atac vizând forţe turce” care susţin Guvernul de uniune naţională (GNA) în Războiul civil din Libia, a ameninţat ministrul turc într-o conferinţă de presă.

”Dacă ei fac acest pas, nu vor putea să găsească niciun loc în care să fugă (...). Toată lumea ar trebui să revină la raţiune”, a avertizat el.

Khalifa Haftar a îndemnat joi la ”vânarea ocupantului” turc.

”Nu va exista pace în prezenţa unui colonizator pe pământul noastru”, a denunţat mareşalul, susţinut, între alţii de Rusia şi Emiratele Arabe Unite (EAU).

Ci ocazia marcării a 69 de ani de la independenţa Libiei, tot joi, şeful GNA Fayez al-Sarraj şi-a îndemnat compatrioţii ”să dea pagina dezacordurilor, pentru a ajunge la stabilitate”.

Parlamentul turc a adoptat marţi o moţoiune prin care a prelungit cu 18 luni autorizarea desfăşurării unor ”militari” turci în Libia.

Susţinerea militară a Ankarei a permis forţelor loiale GNA să respingă, în iunie 2020, ofensiva forţelor loiale lui Haftar, lansată în aprilie 2019 cu scopul de a cuceri capitala libiană, Tripoli.

GNA, cu sediul la Tripoli şi recunoscut de ONU, deţine de-atunci controlul şi asupra părţii de nord-vest a ţării.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.