Parlamentul israelian s-a dizolvat la miezul nopţii de marţi spre miercuri şi a antrenat convocarea unor noi alegeri - al patrulea scrutin în doi ani -, care consacră imposibila uniune între Benjamin Netanyahu şi Benny Gantz în acelaşi guvern, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Knessetul s-a dizolvat din cauză că nu a ajuns la un acord asupra bugetului în cadrul unui Guvern ”de uniune şi urgenţă” format în aprilie de către premierul în exerciţiu Benjamin Netanyahu şi fostul său rival în alegeri Benny Gantz.

După trei rânduri de alegeri în care s-au aflat cot la cot, Benjamin Netanyahu şi Benny Gantz au îngropat provizoriu securea războiului în primăvară, pentru a pune capăt cele mai îndelungate crize politice din istoria Israelului, şi a se alia în acelaşi guvern.

Acordul viza să unească principalele forţe politice din ţară în vederea înfruntării pandemiei covid-19 şi pevedea o rotire în postul de premier şi adoptarea unui buget unic aferent anilor 2020 şi 2021.

Însă, în vederea concretizării acestei rotiri şi permiterii astfel lui Benny Gantz să preia postul de şef al Guvernului anul viitor, partenerii era necesar să se înţeleagă mai întâi asupra bugetului, un pas pe care nu l-au făcut niciodată.

Saga bugetului - considerată de către presa israeliană drept revelatorul tensiunilor între Netanyahu şi Gantz - s-a jucat luni de zile, până la termenul limită de la 23 decembrie.

WATERLOO-UL GENERALULUI GANTZ

În cazul în care nu se ajungea la un compromis până la această dată, Knessetul urma să se dizolve şi să se convoace noi alegeri.

În vederea evitării acestui scenariu, Partidul Albastru-Alb (Kahol Lavan, centru) al lui Benny Gantz a propus un compromis al unei ultime şanse - şi anume să se supună la vot două bugete separate, unul la sfârşitul lui decembrie, celălalt în ianuarie.

Însă parlamentarii au respins marţi - cu 49 la 47 de voturi - acest compromis, fără să lase, astfel, vreo îndoială asupra sorţii Guvernului.

Presa israeliană l-a sfâşiat marţi pe Benny Gantz, un fost comandant al puternicei armate israeliene, care nu a reuşit să impună adoptarea unor reforme în justiţie, să devină premier sau pur şi simplu să-şi menţină intactă formaţiunea politică.

Prin faptul că a pactizat cu Partidul Likud (drepta) al lui Netanyahu, partidul lui Gantz s-a scindat, iar jumătate dintre deputaţi refuză să susţină un Guvern condus de către un Netanyahu inculpat de delapidare, abuz de încredere şi corupţie în mai multe dosare.

În ultimele luni, susţinerea partidului lui Gantz s-a topit pur şi simplu.

Clasată pe primul loc în alegerile din septembrie 2019, formaţiunea lui Gantz se află în prezent pe poziţia a şasea, potrivit ultimelor sondaje.

”Poate că a venit momentul ca el să spună pur şi simplu: am încercat, am vrut, am eşuat, mă retrag”, scria marţi Yediot Aharonot, cel mai vândut ziar în Israel.

Generalul Gantz a pierdut această bătălie politică, însă Netanyahu nu iese nici el nevătămat, după ce s-a confruntat, în ultimele luni, cu o dispersare a trupelor sale, odată cu apropierea înfăţişării sale, la începutul lui 2021, în procesul de corupţie - primul din istoria Israelului al unui şef de Guvern în funcţie.

Fostul său ministru Gideon Saar a anunţat luna aceasta înfiinţarea unei formaţiuni - Noua Speranţă (Tikva Hadasha), în mod deschis de dreapta, creditat pe locul doi în ultimele sondaje.

Likudul rămâne deocamdată pe primul loc în sondaje, însă apariţia acestui nou partid şi ascensiunea Partidului Yamina (dreapta radicală) a altui fost ministru, Naftali Bennett, îl face pe Netanyahu să scrâşnească din dinţi, în contextul în care ar putea ca şi după aceste noi alegeri să nu îşi găsească suficienţi parteneri pentru a rămâne la putere.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.