Democraţii şi republicanii au ajuns, după luni de negocieri dure, la un acord menit să menţină pe linia de plutire prima economie a lumii, afectată dur de pandemia covid-19, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Putem în sfârşit să anunţăm lucrul pe care ţara noastră are nevoie să-l audă de mult timp. Ajutoare (economice) suplimentare sunt pe drum”, a anunţat duminică preşedintele republican al Senatului Mitch McConnell în Camera superioară a Congresului, confirmând astfel că planul de urgenţă va atinge ”aproape 900 de miliarde de dolari”.

”Cei patru conducători ai Senatului şi Camerei (Rerezentanţilor) au finalizat un acord”, a anunţat el.

Acest plan prevede un cec în valare de 600 de dolari de adult şi de copil în gospodăriile cele mai vulnerabile, ajutoare pentru chirii - în vederea evitării expulzărilor - în valoare de 25 de miliarde de dolari şi ajutoare în vederea redeschiderii şcolilor şi creşelor în valoare de 100 de miliarde de dolari, au precizat într-un comunicat comun preşedinta democrată a Camerei Reprezentanţilor Nancy Pelosi şi liderul minorităţii democrate în Senat Chuck Schumer.

De asemenea, democraţii au obţinit o alocaţie de şomaj în valoare de 300 de dolari pe săptămână, după ce în primăvară s-au acordat 600 de dolari.

Rămânea de finalizat textul şi de evitat obstacole de ultim moment, a dezvăluit Mitch McConnell.

”Noi considerăm că este vorba despre un prim pas şi că trebuie să facem mai mult”, a comentat duminică seara (ora locală) la CNN Nancy Pelosi.

VOT LUNI

Numărul doi democrat în Camera Reprezentanţilor Steny Hoyer a precizat că votul are loc în plenul ambelor Camere.

Congresul a hotărât totodată să prelungească cu 24 de ore legea pe termen scurt care permite finanţarea administraţiilor federale, o măsură menită să evite un "shutdown", în contextul în care urmeazaă să fie supus la vot bugetul aferent lui 2021.

”Cetăţenii continuă să lupte împotriva noului coronavirus în acest sezon al sărbătorilor, dar nu se vor bate singuri”, a comentat McConnell care şi-a exprimat însă regretul faţă de aptul că acest acord nu a fost încheiat ”în urmă cu luni de zile”.

Cele două partide dau de luni de zile vina unul pe celălalt pentru blocarea negocierilor acestui al doilea plan de urgenţă.

Primul plan de urgenţă - cu uriaşa valoare de 2.200 de miliarde de dolari - a fost adoptat la sfârşitul lui martie, în toiul pandemiei covid-19.

Senatorul republican Mitt Romney a anunţat duminică, la CNN, că un acord urma să fie încheiat în aceeaşi zi, după ce cele două părţi au reuşit să înlăture principalul obstacol - cu privire la rolul băncii centrale în susţinerea economiei.

Acordul menţine capacitatea Rezervei federale de a implementa programe privind împrumuturi de urgenţă - fără aprobarea Congresului -, potrivit The Wall Street Journal (WSJ).

În schimb, puternica instituţie va avea nevoie de aprobarea Congresului dacă vrea să lanseze programe similare celor care aufăcut parte din planul de urgenţă din primăvară.

Aceste programe de lege - denumite "Cares Act" - urmează să expire la sfârşitul acestui an.

Din vară, democraţii şi republicanii se aflau în impas, opunându-se cu privire la suma globală a noului plan de urgenţă. Democraţii cereau un plan echivalent celui din primăvară, iar republicanii voiau să-l limiteze la 1.000 de miliarde de dolari cel mult.

Democraţii cereau, de asemenea, cecuri în valoare de cel puţin 1.200 de dolari - dublu faă de acordul finalizat duminică.

”Ar fi fost bine dacă (cecurile) aveau o valoare mai mare, dar cei care lucrează la elaborarea acestui plan recunosc că prioritatea este ajutarea întreprinderilor mici”, pentrua păstra locurile de muncă, sublinia Mitt Romney.

Ajutarea întreprinderilor mici este ”primordială”, a insistat el.

Noul plan prevede totodată măsuri în vederea unei distribuiri echitabile a vaccinurilor împotriva covid-19.

Economişti îndeamnă de luni de zile Congresul să adopte măsuri de ajutorare, în contextul în care relansarea economică a încetinit în toamnă.

Şi mai rău, reintensificarea pandemiei a crescut noi înscrieri la şomaj în ultimele două săptămâni.

Iar de când a fost ales preşedinte, Joe Biden îndemna neîncetat la un ”vot fără întârziere”.

Preşedintele în exerciţiu Donald Trump i s-a alăturat sâmbătă seara.

”De ce nu dă Congresul poporului nostru un plan de relansare? Faceţi-o şi daţi-le cât mai repede bani prin plăţi directe”, a îndemnat miliardarul republican pe Twitter.

Potrivit Fed, nivelul şomajului urmează că crească la 6,7% în acest an şi la 5% anul viitor, cu mult peste 3,5% cât înregistrau Statele Unite în februarie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.