Liderul PNL Ludovic Orban a declarat vineri seară, la finalul negocierilor cu USR PLUS pentru formarea unei coaliţii, că Florin Cîţu este candidatul pentru funcţia de prim-ministru, preşedinţia Camerei revine PNL, iar cea a Senatului, USR PLUS. Guvernul va avea doi vicepremieri, şi 18 ministere, dintre ele 9 vor fi conduse de PNL, 6, de reprezentanţi USR-PLUS şi 3 vor fi conduse de reprezentanţi ai UDMR. Printre ministerele USR PLUS se află şi cel al Justiţiei, iar UDMR are ministerele Dezvoltării, Mediului, Tineretului şi Sportului. Alături de el s-au aflay Florin Cîţu, propus premier, precum şi liderii USR PLUS Dan Barna şi Dacian Cioloş, şi liderul UDMR Kelemen Hunor. Fiecare dintre liderii de partide a făcut declaraţii li a anunţat portofoliile obşinute, iar Florin Cîţu a mulţumit pentru încrederea acordată.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

- LUDOVIC ORBAN: ”Am ajuns la o înţelegere în ceea ce priveşte constituirea Guvernului, structura Guvernului şi de asemenea poziţiile care vor fi ocupate de cele trei formaţiuni politice pentru cele mai importante funcţii în stat. Florin Cîţu este candidatul la funcţia de premier, susţinut de UDMR, USR PLUS şi PNL. În ceea ce priveşte cele două poziţii de preşedinte de la Parlament, preşedintele Senatului va aparţine unui candidat din partea USR PLUS, preşedintele Camerei va aparţine unui candidat din partea PNL.  Vor fi doi vicepremieri. De asemenea Guvernul va avea 18 ministere, dintre ele 9 vor fi conduse de PNL, 6 conduse de reprezentanţi USR-PLUS şi 3 vor fi conduse de reprezentanţi ai UDMR”.
El a prezentat portofoliile pe care le va gestiona PNL: Ministerul Apărării, Ministerul de Externe, Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul de Interne, Ministerul Educaţiei, Ministerul Energiei, rezultat din împărţirea Ministerului Economiei în două structuri distincte, în care Ministerul Energiei va fi condus de un reprezentant PNL, Ministerul Agriculturii, Culturii, Muncii şi Protecţiei Sociale.
”Unde e vorba de muncă nu ne dăm înapoi. Practic acestea sunt în mare ministerele care vor fi gestionate de PNL. În cadrul discuţiilor pe care le-am convenit, dincolo de portofolii unde fiecare formaţiune politică a ţinut să gestioneze anumite portofolii, important este spiritul de echipă, solidaritatea şi coeziunea în punerea în practică a programului de guvernare, care a progresat. Echipa de program de guvernare a făcut progrese semnificative şi suntem convinşi că, în zilele următoare, atât echipa de negociere politică, cât şi echipa privind programul de guvernare, va finaliza munca pentru a oferi României în următorii 4 ani de zile dezvoltarea pe care o aşteptăm cu toţii”, a conchis Ludovic Orban. 
- DAN BARNA: ”Ziua de azi e importantă în această perioadă complicată pentru România. Au fost de azi dimineaţă de la ora 9.00 discuţii. Am găsit, spunem noi, cea mai bună soluţie pentru a avea o majoritate parlamentară şi un Guvern şi echilibru a celor trei forţe. Portofoliile USR PLUS sunt Justiţie, Transporturi, Sănătate, Cercetare Inovare şi Digitalizare, Economie cu partea de antreprenoriat şi IMM şi Fonduri Europene. Acestea sunt cele 6 portofolii”.
- DACIAN CIOLOŞ – ”Contrar a ceea ce probabil credeau mulţi că va fi o negociere dificilă, dură, cu certuri, iată că după negocieri am reuşit să oferim o structură de Guvern suplă , cu 18 ministere. Justiţia,  pentru că avem mai multe proiecte în programul nostru de guvernare pe care vrem să le implementăm la Justiţie. Fondurile Europene, inclusiv PNDR care va aduce miliarde de euro României. Ministerul Economiei, antreprenoriat şi turism am ţinut foarte mult să îl avem pentru că trebuie să găsim soluţii pentru HORECA şi antreprenoriat. Cercetarea, inovarea şi digitalizarea l-am pus într-un singur minister. Negocierile nu s-au finalizat. Vom continua discuţiile pentru a finaliza programul de guvernare, însă eu zic că e a fost mai greu a trecut”.
KELEMEN HUNOR - ”Am avut discuţii principiale în ceea ce priveşte o coaliţie care va dura 4 ani de zile, după 8 ani în care am avut 12 guverne. Sunt sigur că vom reuşi să avem locuri de muncă, să investim în sănătate, în educaţie şi ne-am asumat să participăm la formarea majorităţii parlamentare şi exercitarea atirbuţiilor din Executiv. Vom asuma 3 ministere – Ministerul Dezvoltării, unul important pentru a reduce decalajele de dezvoltare, Ministerul Mediului Apelor şi Pădurilor, dezvoltarea durabilă înseamnă să avem grijă de mediu de ceea ce am moştenit şi trebuie să lăsăm copiilor noştri. Ministerul Sportului şi Tineretului este unul important, pentru că fără tineret şi sport nu poate fi gândită o societate modernă”.
FLORIN CÎŢU - ”Aş vrea să mulţumesc coaliţiei de centru-dreapta pentru încrederea pe care mi-o acordă. Sunt conştient de această responsabilitate. Mă voi implica direct, în zilele următoare, pentru a finaliza programul de guvernare. E nevoie să avem un Guvern cât mai repede învestit, în zilele următoare, pentru că sunt probleme pe care trebuie să le rezolvăm în domeniul sănătate, dar şi în domeniul economiei”.
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.