Peste 1,1 milioane de alegători din statul american Georgia au votat în dublul scrutin parţial, la Senat, prevăzut la 5 ianuarie care va stabili culoarea politică a Camerei superioare a Congresului şi totodată marja de manevră a lui Joe Biden în Legislativ, potrivit unor date publicate vineri de Executivul local, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aceste date sunt anunţate la patru zile de la deschiderea secţiilor de votare în votul anticipat şi după aproximativ patru săptămâni de la lansarea votului prin corespondenţă.

Ele arată că nivelul prezenţei la urne ar putea să rivalizeze cu nivelul-record din timpul înfruntării dintre Joe Biden şi Donald Trump.

Ele se situează imediat sub nivelul votului - în acelaşi stadiu - din campania în vederea alegerilor prezidenţiale de la 3 noiembrie (1,2 milioane).

În total, cinci milioane de voturi au fost expirmate atunci în alegerile din Georgia.

Doi senatori republicani în exerciţiu - David Perdue şi Kelly Loeffler - îşi înfruntă adversarii democraţi într-un al doilea tur - Jon Ossoff şi, respecitv, Raphael Warnock.

Partidul Republican deţine în actualul Senat 50 de mandate, iar Partidul Democrat 48, şi are nevoie de o singură victorie pentru a-şi păstra majoritatea în Camera superioară.

În cazul în care îşi va păstra majoritatea, Partidul Republican se poate opune ambiţioaselor obiective legislative ale viitorului al 46-lea preşedinte al Statelor Unite în lupta împotriva pandemiei covid-19, modificărilor climatice sau în domeniul economic.

Însă, dacă democraţii obţin ambele mandate, se vor afla la egalitate cu republicanii, iar viitoarea vicepreşedintă Kamala Harris le va asigura majoritatea, ca preşedintă a Senatului.

Joe Biden şi administraţia sa ar dispune atunci de majoritate atât în Camera Reprezentanţilor, cât şi în Senat.

Fostul vicepreşednte a obţinuit o victorie strânsă în alegerile prezidenţiale din Georgia. El a devenit primul democrat trimis la Casa Albă de acest stat de pe vremea lui Bill Clinton, în 1992.

Aceste tururi doi se organizează dacă niciun candidat nu obţine peste 50% din voturile exprimate în primul tur.

Republicanul David Perdue l-a devansat, la 3 noiembrie, pe democratul Jon Ossoff; iar în celălalt scrutin democratul Raphael Warnock l-a devansat pe Kelly Loeffler, însă niciunul nu a obţinut peste 50% din voturile exprimate.

Sute de milioane de dolari au fost cheltuite în campania electorală.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.