Presa este câinele de pază al democraţiei. De la ştirile din Braşov şi până la ştirile internaţionale, toate au un rol important în asigurarea informării publicului larg şi a păstrării libertăţii de expresie. Presa trebuie să fie imparţială pentru a îndeplini aceste roluri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un jurnalist nu închide ochii la nedreptate şi la fapte. Încearcă să le expună atât cât reuşeşte şi ştie că e singura cale de a-şi practica meseria în mod deontologic. Sunt ştiri despre Braşov care pot fi studii de caz în facultăţile de jurnalism şi ştiri despre România întreagă ce denaturează adevărul în funcţie de interesul celor cumpăraţi de politicieni.

Fără imparţialitate nu există jurnalism pe bune şi nici rol pe bune de putere în stat. Reluând cazul acelor ştiri din Braşov care sunt imparţiale, se poate conchide că planul judeţean, naţional sau internaţional contează mai puţin şi că ştirile obiective se pot întâlni pe fiecare palier – la fel cum ştirile părtinitoare se pot întâlni peste tot.

Ştiri din Braşov făcute ca la carte. Studiu de caz

Brasov.net este un exemplu de jurnalism făcut ca în definiţie, fără compromisuri deontologice. Voinţa braşovenilor e preluată şi publicată întocmai, şi pusă în acord sau în antiteză cu declaraţiile şi acţiunile oficialităţilor locale.

Categoria ştirilor sociale de pe această platformă de ştiri este relevantă pentru cei interesaţi de aspectele legate de viaţa în comunitatea braşoveană. Ştirile cu şi despre Braşov de tip economic sunt de real interes pentru mediul de afaceri local. Să existe ştiri din turism pe Brasov.net? Desigur, într-un judeţ cu atâtea facilităţi turistice adorate la nivel naţional – iată aici un exemplu clar de ştiri locale care sunt citite pe plan naţional, în original sau prin preluări făcute de publicaţiile naţionale.

La categoria Administraţie de pe platformă, tentaţia poate că ar fi mare ca tonul să devină subiectiv şi să sprijine sau să critice fără fundament capii administraţiei municipiului Braşov şi în acelaşi timp a judeţului Braşov. Dar aici nu e cazul, întrucât aspectele administrative influenţează viaţa de zi cu zi a comunităţii deservite şi o informare seacă şi obiectivă, pusă bine în context, este o datorie a jurnalistului faţă de publicul său.

La capitolul Ştiri Braşov există semne, aşadar, că presa este imparţială şi că îşi păstrează statutul de a patra putere în stat, de avertizor de integritate, dacă vreţi, apropo de feluritele aspecte ale vieţii cetăţii.

Veridicitatea ştirilor, la fel de importantă ca imparţialitatea

Nu numai imparţialitatea este lucrul în jurul căruia tagma jurnaliştilor trebuie să roiască. Veridicitatea ştirilor e, de asemenea, o însuşire care de multe ori lipseşte printre atâtea fake news propagate în spaţiul public online mai ales şi preluate pe nemestecate de unele publicaţii online.

Din fericire, jurnaliştii cu adevărat profesionişti îşi verifică foarte bine sursele de informaţii şi nu postează ştiri cu deficit de veridicitate. Iată cum informaţia ajunge o ştire abia după ce este verificată, iar opinia nu e prezentată drept ştire imparţială – pe Brasov.net existând o secţiune dedicată, unde Opiniile redactorilor sau contributorilor sunt vizibile şi asumate. În toate celelalte categorii, însă, Braşovul e prezentat fix aşa cum e. Iar asta este foarte bine. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.