Administraţia naţională spaţială chineză a găsit, cu ajutorul camerelor cu infraroşu, capsula Chang'e-5, care a adus materiale colectate de pe suprafaţa selenară.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Misiunea chineză Chang'e-5 a revenit pe Pământ cu încărcătura de probe prelevate de pe Lună, joi, la ora locală 01:30, când capsula cu materiale a aterizat în regiunea autonomă Mongolia Interioară.

Echipele de recuperare s-au mobilizat rapid pentru a o găsi. Acţiunea a fost mai dificilă din cauza zăpezii din regiune. Capsula a fost iniţial descoperită de elicoptere care au folosit camere cu infraroşu. Apoi o echipă de asistenţă a marcat locul cu un steag chinez.

Această misiune a fost prima în decurs de patru decenii, de la misiunile americane Apollo şi cele sovietice Luna, care aduce pe Pământ mostre de sol de pe satelitul natural al Terrei.

Noile specimene ar trebui să ofere informaţii importante de geologie şi istoria a Lunii.

Pentru China, o astfel de misiune de succes înseamnă şi o nouă demonstraţie de creştere a capabilităţii spaţiale.

Echipele de recuperare, spun jurnaliştii britanici care citează presa chineză, încearcă acum să localizeze capsula.

Chang'e-5 a fost lansată la finalul lunii noiembrie cu scopul de a aduce pe Pământ 2 kilograme de material. Oficialii chinezi au anunţat că misiunea a încheiat prelevarea de mostre de pe suprafaţă cu o zi înainte de termen, însă nu au precizat despre ce cantitate este vorba exact.

Astronauţii americani şi misiunile sovietice au adus, de-a lungul timpului, aproximativ 400 de kilograme de materiale de pe suprafaţa Lunii. Dar toate aceste mostre sunt foarte vechi - de până la 3 miliarde de ani -, iar cele prelevate de Chang'e-5's ar trebui să fie diferite.

Misiunea chineză a ajuns în regiunea vulcanică Mons Rümker. Probele de aici ar putea avea până la 1,3 miliarde de ani vechime, astfel că ar putea oferi noi informaţii despre structura internă a Lunii.

Chang'e-5 urmează altor două misiuni de succes ale Chinei spre Lună - Chang'e-3, în 2013, şi Chang'e-4, în 2019, care ajuns pe partea îndepărtată a Lunii, înregistrând o premieră.

Pe parcursul următorului deceniu, China plănuieşte să înfiinţeze o bază robotică care să exploreze regiunea polului sudic. Aceasta ar urma să fie dezvoltată cu ajutorul misiunilor Chang’e-6, 7 şi 8, până în 2030, şi extinsă în anii 2030, înaintea trimiterii aici a unor echipaje umane.

Până în 2030, China vrea să obţină şi probe de pe Marte. În luna iulie, a trimis o sondă fără echipaj uman spre Marte, aceasta fiind prima misiune independentă a sa către altă planetă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.