Autorităţile din Statele Unite au anunţat, miercuri, că au plasat în carantină mii de doze ale vaccinului pentru Covid-19 dezvoltat de companiile Pfizer şi BioNTech, livrate în California şi Alabama, în urma unei anomalii apărute în timpul transportului care a dus la stocarea acestora la o temperatură prea scăzută, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vaccinul necesită stocarea la o temperatură de -70 de grade Celsius. Fiolele sunt stocate în tăvi de câte 975 de doze fiecare, potrivit Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor.

Generalul de armată Gustave Perna, care coordonează logistica programului pentru vaccinuri Operation Warp Speed al preşedintelui Donald Trump, a spus că două tăvi cu vaccinuri, care au sosit în două locaţii din California, au fost returnate Pfizer, după ce temperatura a scăzut la -92 de grade Celsius.

Vaccinurile ”nu au părăsit camionul. Le-am returnat imediat la Pfizer şi am trimis imediat mijloace de transport pentru înlocuirea celor două tăvi. Lucrăm acum cu FDA, CDC şi Pfizer pentru a afla dacă anomalia este sigură sau nu, dar nu ne asumăm riscuri”, a spus acesta.

Perna a mai spus că anomalia s-a repetat în Alabama.

”În cealaltă parte a ţării, în Alabama, la o locaţie au fost primite două tăvi. Aceeaşi anomalie, temperatura a scăzut la -92 de grade. Am putut să oprim şi să carantinăm vaccinul, să trimitem un alt transport în Alabama”, a arătat acesta.

Nu este clar ce a dus la scăderea temperaturii de stocare. Pfizer nu a răspuns unei solicitări de comentarii.

Americanii au început să primească luni primele doze de vaccinuri dezvoltate de Pfizer, după ce Administraţia pentru Medicamente şi Alimente a autorizat vaccinul vineri. Autorităţile au recunoscut deja că vaccinul realizat de Pfizer va provoca probleme noi de logistică, având în vedere că trebuie depozitat la temperaturi foarte scăzute.

”Vorbim de temperaturi super-scăzute. Este fără precedent”, a declarat luna trecută pentru CNBC, într-un interviu, Soumi Saha, farmacist şi vicepreşedinte pentru advocacy la Premier, o firmă de consultanţă care lucrează cu mii de spitale şi case de îngrijire medicală.

Ea a declarat că este ”un teritoriu complet nou” pentru sistemele de sănătate.

”Aşadar, aceasta este o provocare logistică nouă pentru a distribui acest vaccin şi a-l duce la locul potrivit şi a face acest lucru menţinând în acelaşi timp integritatea produsului”, a spus ea.

Perna a mai spus că livrările de vaccinuri în SUA rămân pe drumul cel bun, cu alte 886 de livrări care vor fi expediate joi în toată ţara.

Guvernul federal a livrat în această săptămână 2,9 milioane de doze de vaccin Pfizer. Săptămâna viitoare, guvernul intenţionează să livreze încă 2 milioane de doze de vaccin Pfizer, precum şi 5,9 milioane de doze de vaccin Moderna, a spus Perna.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.