Forumul Economic Mondial (WEF) prezintă o listă cu 11 piste de relansare a creşterii economice - între care investiţii în infrastructuri digitale, formare, cercetare şi dezvoltare -, în urma şocului pandemiei covid-19, în raportul său anual cu privire la competitivitate, publicat miercuri, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest raport - publicat anual începând din 1979 - trece în revistă capcanele înfruntate sau amplificate de criza sanitară în domeniul competitivităţii şi analizează totodată factorii care au ajutat ţările să gestioneze mai eficient pandemia covid-19.

Autorii acestei ediţii a raportului publicat de WEF - cunoscut mai ales sub numele de Forumul de la Davos - au hotărât însă să renunţe la clasamentul pe care-l prezintă de obicei al ţărilor în domeniile producătivităţii şi creşterii economice pe termen lung.

Perturbările cauzate de pandemia covid-19 - inclusiv a culegerii datelor statistice - fac ca anumite date să fie insuficiente în vederea realizării acestui clasament, a anunţat într-o videoconferinţă directoarea executivă a WEF Saadia Zahidi.

”Nu putem să prezentăm o iimagine de ansamblu a evoluţiei în 2020”, a anunţat ea.

Autorii acestui raport au preferat, aşadar, să se concentreze asupra unui panel mai restrâns, de 37 de ţări, pe care le examinează în perspectiva celor 11 piste vizând creşterea competivităţii şi relansarea creşterii economice.

”Ţările cu o economie şi competenţe avansate în domeniul digital, plase solide de securitate socială şi cu experienţă în gestionarea epidemiei au gestionat mai bine impactul pandemiei asupra economiilor şi cetăţenilor lor”, se conchide în raport.

Ţările care dispun de competenţe digitale avansate au fost cele mai bine plasate să continue să-şi ţină economiile în funcţiune atunci când o parte a cetăţenilor lor a trecut la munca de acasă.

Olanda, Noua Zeelandă, Elveţia, Estonia şi Statele Unite obţin scoruri bune în această privinţă.

Ţările care dispun de plase de securitate economică solidă - ca Danemarca, Finlanda, Norvegia, Austria, Luxemburg şi Elveţia - au fost bine plasate în susţinerea persoanelor care nu au putut munci.

Ţări dotate cu sisteme financiare solide - ca Finlanda, Statele Unite, Emiratele Arabe Unite (EAU) sau Singapore - au fost în măsură să acorde rapid credite IMM-urilor şi să evite un val de insolvabilitate.

Între cele 11 piste, autorii raportului evocă investiţii în cercetare şi dezvoltare, în infrastructuri digitale sau în formarea şi actualizarea competenţelor cu scopul satisfacerii nevoilor întreprinderilor care, în pofida şomajului, depun eforturi să găsească muncitori calificaţi adecvaţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.