Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan denunţă sancţiunile impuse Turciei de către Statele Unite, din cauză că a achiziţionat sistemul rus de apărare antiaeriană de tip S-400, drept un atac la adresa ”suveranităţii” turce, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Despre ce fel de alianţă este vorba? Acest atac este un atac deschis la adresa suveranitţii noastre”, şi-a exprimat indignarea miercuri preşedintele turc, referindu-se la faptul că atât Statele Unite, cât şi Turcia sunt state membre NATO.

Washingtonul a interzis luni să se emită vreun permis de export de armament Agenţiei guvernamentale turce însărcinate cu achiziţiile militare SSB - în baza unei legi adoptate aproape unanim de Congres în 2017 în vederea ”contracarării adversarilor Americii prin sancţiuni” -, cu scopul de a pedepsi Ankara din cauză că a cumpărat sistemul rus de tip S-400.

Sancţiunile îl vizează pe preşedintele SSB, Ismail Demir, dar şi alţi conducători ai acestei instituţii.

Turcia a reacţionat cu vehemenţă împotriva sanţciunilor americane, însă experţi subliniază că Ankara a scăpat de ceea ce era mai rău, prin caracterul ţintit al acestor represalii, care i-au cruţat economia, ce se clatină.

Erdogan a respins în acest discurs argumentul american potrivit căruia sistemul rusesc de tip S-400 reprezintă un ”pericol la adresa securităţii” sistemelor NATO.

”Acesta esdte un pretext. Adevăratul scop este oprirea impulsului ţării noastre în industria Apărării şi să fim făcuţi din nou complet dependenţi”, acuză el.

Erdogan spune că Ankara a optat în favoarea rachetelor ruseşti din cauză că nu a încheiat un acord cu Washingtonul în vederea cumpărării echivalentului american al acestui sistem - rachete de tip Patriot.

”Turcia a depăşit de mult punctul în care ar fi fost afectată de acest tip de sancţiuni”, subliniază Erdogan sfidător.

”Ne vom dubla eforturile pentru a ne face industira Apărării independentă”, insistă el.

Achziţionarea de către Ankara a sistemului rusesc de apărare antiaeriană de tip S-400 a afectat relaţiile sale cu Washingtonul în ultimii ani.

Statele Unite subliniază că aceste rachete sunt incompatibile cu sistemele de apărare ale NATO.

Ameninţarea unor sanţciuni americane plana asupra Turciei de la livrarea acestor rachete, anul trecut, însă Donald Trump, care întreţine relaţii personale bune cu Erdogan, s-a abţinut până acum de la sancţiuni.

Sancţiunile americane intervin după ce Uniunea Europeană (UE) a impus joi Turciei sancţiuni cu privire la activităţile acesteia în estul Mării Mediterane.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.