Preşedintee brazilian Jair Bolsonaro l-a felicitat, într-un final, pe preşedintele ales Joe Biden pentru victoria sa în alegerile prezidenţiale de la 3 noiembrie şi a anunţat că este ”pregătit să muncească” împreună cu succesorul lui Donald Trump, modelul liderului brazilian de extremă dreapta, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Bolsanoro este ultimul lider din cadrul G20 care i-a transmis ”cele mai bune urări” lui Biden, în aceeaşi zi ca omologii săi rus Vladimir Putin şi mexican Andres Manuel Lopez Obrador.

Preşedintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador l-a felicitat tot marţi pe Joe Biden şi a subliniat necesitatea ca cele două ţări să colaboreze în problema migraţiei.

”Vă transmit recunoştinţa mea pentru poziţia în favoarea migranţilor din Mexic şi din lume, care va permite promovarea dezvoltării comunităţilor din sud-estul Mexicului şi Americii Centrale”, a declarat el într-o  conferinţă de presă.

Preşedintele mexican, care întreţine o relaţie strânsă cu actualul locatar al Casei Albe, Donald Trump, se află între puţinii lideri din lume care nu l-a felicitat pe democrat, învingător în alegerile prezidenţiale din noiembrie în Statele Unite. El aprecia că victoria lui Biden era necesar să fie aprobată de către Colegiul Electoral, ceea ce s-a întâmplat luni.

Într-o scrisoare adresată lui Joe Biden, datată la 14 decembrie şi făcută publică, preşedintele mexican subliniază relaţia strânsă a Mexicului şi Statelor Unite care au o frontieră comună de 3.200 de kilometri.

”Noi, liderii, trebuie să depunem eforturi să menţinem bune relaţii bilaterale pe bază de colaborare, prietenie şi respectul suveranităţii noastre”, scrie şeful statului mexican, care-şi exprimă speranţa să discute rapid cu Biden despre subiecte bilaterale, mai ales despre problema migraţiei.

Cele două ţări au de înfruntat, de asemenea, provocări în domeniul securităţii. Mexicul este ruta narcotraficului către Statele Unite, însă se confruntă cu un comerţ ilicit de armament care provine din Statele Unite.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.