Preşedintele Comitetului Naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), Valeriu Gheorghiţă, afirmă că, în cazul în care autorizaţia pentru vaccinul Pfizer-BioNTech va fi eliberată în 23 decembrie, primele doze ar putea fi livrate în România între Crăciun şi Anul Nou. El menţionează că este vorba despre o tranşă simbolică, de aproximativ 10.000 de doze, destinate personalului medical.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
"Dacă autorizaţia va fi eliberată în 23 decembrie, probabil că între Crăciun şi Anul Nou vor fi livrate primele doze de vaccin în România şi vom putea începe efectiv activitatea de vaccinare destinată în primul rând personalului medical din spitalele din linia întâi”, a spus, marţi, la Digi 24, Valeriu Gheorghiţă.
El a adăugat că acest lucru se va întâmpla imediat după livrare, chiar între Crăciun şi Anul Nou, la o zi-două după ce vaccinurile ajung în ţară.
Gheorghiţă a spus că BioNTech şi Pfizer vor trimite în România o tranşă iniţială de până în 10.000 de doze de vaccinuri, cu care pot fi vaccinaţi 5.000 de angajaţi ai spitalelor, în condiţiile în care este nevoie de două doze pentru imunizare.
"Este o tranşă simbolică, dacă vreţi, care va fi distribuită în aceeaşi zi în toate cele 27 de ţări membre ale UE, care fac parte din contractul încheiat de CE, însă din ianuarie vor fi livrate celelalte doze, atât cele din decembrie, cât şi cele din ianuarie. Pentru ianuarie ar trebui să primim, după noul calendar de livrare, circa 600.000 de doze, care ajung pentru vaccinarea unui număr estimat de 300.000 de persoane. Ulterior, această cantitate creşte de la o lună la alta”, a explicat Gheorghiţă.
 
Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) urmează să se reunească la 21 decembrie pentru a se pronunţa cu privire la autorizarea vaccinului împotriva COVID-19 al alianţei americano-germane Pfizer/BioNTech, aprobat deja în mai multe ţări, anunţă marţi agenţia, relatează AFP.
 
Campania de vaccinare împotriva coronavirusului în UE ar putea fi lansată înainte de sfârşitul anului, a anunţat marţi Ursula von der Leyen, în urma deciziei EMA de a-şi devansa examinarea dosarului vaccinului.
 
„Este probabil ca primii europeni să fie vaccinaţi înainte de sfârşitul lui 2021”, a anunţat preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, pe Twitter.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.