Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) urmează să se reunească la 21 decembrie pentru a se pronunţa cu privire la autorizarea vaccinului împotriva covid-19 al alianţei americano-germane Pfizer/BioNTech, aprobat deja în mai multe ţări, anunţă marţi agenţia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

EMA şi-a devansat astfel cu o săptămână o reuniune prevăzută iniţial la 29 decembrie, în cadrul căreia urmează să anunţe dacă autorizează sau nu vaccinul Pfizer-BioNTech, anunţă agenţia.

Ea precizează că a primit în acest sens ”date suplimentare”, cerute de către Comitetul agenţiei însărcinat cu examinarea medicamentelor de uz uman.

”O reuniune ecepţională (a Comitetului) a fost planificată la 21 decembrie, pentru a tranşa”, anunţă în comunicat EMA.

EMA face acest anunţ în urma a numeroase presiuni exercitate de către state membre UE, mai ales de către Germania, care doreşte să desfăşoare rapid vaccinul în lupta împotriva noului coronavirus.

”Salut hotărâtea EMA de a-şi devansa reuniunea destinată discutării vaccinului Pfizer-BioNTech înainte de Crăciun”, a reacţionat imediat preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen într-un mesaj publicat pe Twiter.

”Fiecare zi contează. Lucrăm în regim deplin pentru a autoriza vaccinuri împotriva covid-19 nepericuloase şi eficiente”, adaugă ea.

Guvernul german a îndemnat EMA să-şi dea aprobarea înainte de Crăciun.

”Obiectivul este să obţinem o autorizaţie înainte de Crăciun”, declara marţi ministrul german al Sănătăţii Jens Spahn, la o conferină, la Berlin.

”Dorim să lansăm vaccinarea în Germania înainte de sfârşitul anului”, sublinia el.

Campania de vaccinare împotriva covid-19 în UE ar putea fi lansată înainte de sfârşitul anului, a anunţat marţi Ursula von der Leyen, în urma deciziei EMA de a-şi devansa examinarea dosarului vaccinului, scrie Reuters.

EMA nu exclude să dea undă verde administrării vaccinului încă de la 21 decembrie, însă îşi menţine reuniunea prevăzută iniţial la 29 decembrie, precizând că Comitetul însărcinat cu medicamentele de uz uman (CHMP) se va pronunţa ”câr mai devreme posibil”.

”Este probabil ca primii europeni să fie vaccinaţi înainte de sfârşitul lui 2021”, a anunţat von der Leyen pe Twitter.

În cazul undei verzi a EMA, CE urmează să aprobe vaccinul într-un termen de trei zile, în urma unor consultări cu Guvernele Celor 27, potrivit calendarului previziunilor.

Comisia se conformează de obicei avizurilor EMA.

Acordul Comisiei este considerat, astfel, o simplă formalitate, în cazul în care EMA emite o recomandare favorabilă.

Regatul Unit a fost prima ţară care a lansat, marţi, o campanie de vaccinare în masă cu vaccinul Pfizer-BioNTech, urmat luni de Statele Unite şi Canada.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.