Camera Deputaţilor a adoptat marţi, decizional şi cu unanimitate de voturi, proiectul iniţiat de către deputaţii USR Tudor Pop şi Emanuel Ungureanu şi senatorul Adrian Weiner, pentru prevenirea şi reducerea infecţiilor intraspitaliceşti. Legea va merge la promulgare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
USR transmite într-un comunicat de presă că „legea este o victorie pentru întregul sistem sanitar. Infecţiile asociate asistenţei medicale (IAAM) reprezintă cea mai importantă ameninţare la adresa siguranţei pacienţilor din spitale. Proiectul rezolvă o problemă gravă ţinută ascunsă, aceea că o parte dintre pacienţii români ies din spital mai bolnavi decât au intrat, iar raportările privind infecţiile nosocomiale din spitale lipsesc”
 
„Problema infecţiilor nosocomiale este o problemă uriaşă. 1.000 de români mor anual în spitalele româneşti din cauza infecţiilor intra-spitaliceşti. Decese în cea mai mare parte evitabile. În 2018 au fost raportate 20.000 de cazuri de infecţii nosocomiale. Anul ăsta puţin peste 2500, din care jumătate sunt cauzate de virusul Sars-Cov-2, atât în rândul personalului medical, cât şi în rândul pacienţilor. Legea asta este o soluţie. Legea este o rezolvare tehnică, pragmatică şi fără culoare politică cu patru direcţii de acţiune concentrate pe organizare, finanţare adecvată, infrastructură spitalicească şi formarea şi asigurarea personalului medical. Un pact pentru siguranţa pacientului român în spitale”, a afirmat Tudor Pop, potrivit sursei citate.
 
În expunerea de motive, iniţiatorii proiectului arată că între 2017-2018 s-au raportat în jur de 20.000 de infecţii nosocomiale în spitalele din România, dar este, în mod evident, o problemă de subraportare, deoarece ţara noastră raportează de 10 ori mai puţine infecţii decât în alte ţări din UE, potrivit statisticilor europene.
 
„Legea este un mare pas înainte, înseamnă un moment istoric. Nu există zi în care presa să nu ceară cifrele cu infecţiile nosocomiale din spitale, mai ales acum în pandemie. Din punct de vedere tehnic această lege trebuie coroborată cu schimbarea cadrelor de management. Adică managerii de spitale să fie încurajaţi să declare aceste probleme şi să ofere soluţii pentru rezolvarea lor.”, subliniază deputatul USR Emanuel Ungureanu.
 
Printre prevederile legii se află:
 
„– Stabilirea necesarului de personal medical pentru prevenirea, diagnosticarea şi îngrijirea eficientă a IAAM, incluzând normarea minimă obligatorie a unităţilor sanitare cu personal medical specializat în epidemiologie, igienă spitalicească şi boli infecţioase.
 
– Asigurarea de către spitalele nou construite a unui minimum de 50% din paturi în camere de 1-2 paturi, cu chiuvetă, duş şi grup sanitar propriu.
 
– Organizarea în unităţile medicale de spitalizare continuă a unor compartimente/secţii de boli infecţioase pentru izolarea/gruparea şi tratarea pacienţilor cu IAAM.
 
– Asigurarea continuă a materialelor şi echipamentelor necesare pentru a se putea respecta precauţiile standard şi specifice de către personalul medical, pacienţi şi vizitatori.
 
– Asigurarea condiţiilor pentru derularea permanentă a activităţii laboratorului de microbiologie din spitale.
 
– Clarificarea rolului medicilor curanţi, unităţilor medicale, direcţiilor de sănătate publică judeţene şi Institutului Naţional de Sănătate Publică în monitorizarea IAAM”, conform sursei menţionate.
 
Senatul a adoptat proiectul pe 2 septembrie, iar votul Camerei Deputaţilor a fost decizional. Astfel, actul normativ merge la promulgare.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.