Preşedintele francez Emmanuel Macron vrea să organizeze un referendum în vederea introducerii în primul articol al Constituţiei Franţei a luptei împotriva modificărilor climatice, în cazul în care această idee este aprobată de către cele două Camere ale Parlamentului, Adunarea Naţională şi Senatul, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această reformă vizează introducerea în acest articol a noţiunilor biodiversităţii, mediului, luptei împotriva încălzirii globale, în baza unei cereri în acest sens a Convenţiei cetăţeneşti pentru lupta împotriva modificărilor climatice(CCC).

Un text în acest sens urmează să fie trimis Parlamentului odată cu un proiect de lege care înglobează propuneri CCC şi care urmează să fie examinat în Consiliul de Miniştri la sfârşitul lui ianuarie.

”Va fi o reformă constituţională într-un articol. Din punct de vedere constituţional, ea trebuie să treacă mai întâi prin Adunarea Naţională şi Senat şi să fie adoptată în termeni identici. În acea zi ea va fi supusă unui referendum”, a anunţat Emmanuel Macron într-o întâlnire, luni, cu membri CCC în cadrul Consiliului Economic Social şi de Mediu.

Susţinătorii iniţiativei consideră că un referendum ar putea fi organizat în măsura în care lupta împotriva modificărilor climatice este un subiect consensual în măsură să convingă în Senat, în care este maritară opoziţia de dreapta.

Timp de aproape patru ore, preşedintele Republicii a discutat despre mai multe teme - deplasarea, locuinţa, consumul, producţia şi munca, hrănirea - cu autorii unui număr de 149 de măsuri, dintre care o parte urmează să fie preluate într-un proiect de lege aflat în curs de elaborare.

”Alegerile în ecologie este necesar să fie acceptate de către francezi”, a insistat Macron. ”Este necesar să-i atragem pe oameni, adică în fiecare sector trebuie să avem femei şi bărbaţi care trebuie să devină aliaţi şi nu nişte oameni cărora li se dictează o schimbare a vieţii din exterior”, a adăugat el.

În contextul unor critici cu privire la lentoarea ori respingerea resimţite în transpunerea propunerilor cetăţeneşti, Emmanuel Macron a revenit asupra alegerii Guvernului în privinţa reţelei 5G, unui transport curat, renovării termice sau artificializării solului.

”Nu există un precedent la acest nivel de complexitate a ceea ce suntem pe cale să facem. Acest lucru creează în mod necesar tensiuni, comentarii, îndoieli, pentru că această tranziţie este dificilă”, a apreciat el, invitând să se ţină cont de consecinţele cauzate de criza covid-19.

Întrebat despre o redevenţă ecologică privind zborurile internaţionale avută în vedere şi o eventuală taxare a vehiculelor grele şi poluante, Macron a apreciat că aceste subiecte este necesar să fie abordate la nivel european şi a promis să abordeze aceste teme în cadrul preşedinţiei franceze a Uniunii Europene, în primul semestru al lui 2022.

Liderii europeni au ajuns săptămâna trecută la un acord în vederea unei reduceri de cel puţin 55% a emisiilor de dioxid de carbon (CO2) în UE, până în 2030, faţă de nivelul din 1990.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.