Uniunea Creştin Democrată (CDU, conservatori) a cancelarului german Angela Merkel anunţă că organizează la 15-16 ianuarie un Congres virtual în vederea alegerii noului preşedinte al formaţiunii, care poate fi candidatul la Cancelarie în alegerile din 2021, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

CDU, care a amânat acest congres în două rânduri, a comunicat data şi formatul alese într-un mesaj postat pe Twitter.

Congresul delegaţilor urmează să aibă loc prin video-conferinţă din cauza pandemiei covid-19, care a obligat Germania să impună o izolare parţială până la 10 ianuarie.

Trei candidaţi se află în cursă la succesuiunea preşedintei demisionare a CDU Annegret Kramp-Karrenbauer, supranumită AKK, considerată o vreme ”protejata” lui Merkel, care a decis în februarie să plece din post, din cauza unei lipse de autoritate în faţa membrilor partidului.

Membrii CDU urmează să aleagă între moderatul Armin Laschet, care conduce cel mai populat land din ţară, Renania de Nord-Westfalia, liberalul Friedrich Merz, un adversar istoric al lui Merkel, şi Norbert Röttgen, un expert în politică externă.

Învingătorul are toate şansele să fie candidatul dreptei germane în alegerile legislative, prevăzute în septembrie 2021, în urma cărora Merkel urmează să plece din funcţie, după 16 ani la putere.

Alt candidat ar putea, cu toate acestea, să reprezinte tabăra conservatoare în aceste alegeri, şi anume liderul bavarez Markus Söder.

Söder, liderul fornaţiunii surori a CDU, Uniunea Creştin Socială (CSU), este una dintre cele mai populare figuri în Germania de la începutul pandemiei covid-19, împotriva căreia este adeptul unor măsuri dure.

Potrivit ultimelor sondaje, Söder este considerat favorit şi îl devansează mult pe Merz.

Friedrich Merz, un milionar în vârstă de 64 de ani, foarte conservator, este adeptul unei politici ultraliberale, puţin populară, din cauza necesităţii unei intervenţii a statului federal în vederea unei limitări a pagubelor şi crizei provocate de pandemie.

CDU a susţinut în doar două rânduri un candidat bavarez, şi anume în alegerile legislative din 1980 şi în 2002, în care tabăra adversă, Partidul Social Democrat (SPD), a obţinut victorii.

Blocul CDU/CSU este creditat pe primul loc în intenţiile de vot, urmat de Verzi, SPD şi partidul Alternativa pentru Germania (AfD, extremă dreapta).

În SPD, actualul ministru al Finanţelor Olaf Scholz urmează să candideze la postul de cancelar.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.