Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a anunţat luni că aprobat şi a efectuat până în prezent plăţi de 7 miliarde euro către fermieri, procesatori, antreprenori şi autorităţi publice locale, prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020, iar gradul de absorbţie al programului a ajuns la peste 71%.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a aprobat şi a efectuat până în prezent plăţi de 7 miliarde euro către fermieri, procesatori, antreprenori şi autorităţi publice locale, prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020). Astfel, gradul de absorbţie al PNDR 2020 a ajuns la peste 71%. Din totalul fondurilor nerambursabile plătite, peste 3,6 miliarde euro au fost efectuate pentru proiectele de investiţii în mediul rural, pentru decontarea primelor de asigurare a culturilor, a animalelor şi a plantelor, pentru acţiunile şi investiţiile Grupurilor de Acţiune Locală, pentru investiţii de reducere a efectelor dezastrelor naturale”, arată AFIR.

Prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură au fost efectuate plăţile compensatorii către fermieri în valoare totală de peste 3,3 miliarde euro.

Pentru dezvoltarea fermelor mici, 28.326 de fermieri au beneficiat prin AFIR de plăţi în valoare de 217,7 milioane euro. De asemenea, 11.320 de tinerii fermieri au primit, până în prezent, fonduri totale de peste 428 de milioane euro.

Tot prin PNDR 2020, au fost finanţate 2.132 de investiţii de utilitate publică pentru care AFIR a plătit autorităţilor publice locale fonduri nerambursabile de peste 951,5 milioane euro.

Pentru procesarea produselor agricole au fost contractate 686 proiecte de modernizare şi dezvoltare a unităţilor de procesare, valoarea finanţărilor nerambursabile plătită fiind de peste 198,4 milioane euro.

Valoarea plăţilor efectuate de AFIR către Grupurile de Acţiune Locală (GAL) se ridică la 356,6 milioane euro. Plăţile au avut ca scop acordarea de sprijin pentru dezvoltarea strategiilor de dezvoltare locală, pregătirea şi implementarea activităţilor de cooperare ale GAL şi sprijin pentru cheltuieli de funcţionare şi animare.

Pentru investiţii în exploataţii agricole şi pomicole, 2.480 de fermieri au beneficiat de fonduri europene nerambursabile de peste 731,9 milioane euro. Investiţiile pentru dezvoltarea, modernizarea şi adaptarea infrastructurii agricole şi silvice au contabilizat plăţi de 374,7 milioane euro, bani plătiţi pentru 828 contracte de finanţare.

Doar în ultimul an, până în prezent, AFIR a efectuat plăţi în valoare de peste 1,4 miliarde euro către fermieri. În aceeaşi perioadă, instituţia a plătit 166 milioane euro autorităţilor locale, beneficiarii publici ai PNDR 2020. De asemenea, Grupurile de Acţiune Locală au beneficiat, prin subprogramul LEADER, de plăţi în valoare de 86,3 de milioane euro.

”Contextul actual, epidemiologic, economic, dar şi condiţiile naturale precum seceta, au adăugat o complexitate foarte mare demersurilor pe care AFIR le-a avut de făcut pentru a asigura o absorbţie totală a fondurilor nerambursabile. Ţinta de plăţi asumată de către AFIR pentru 2020, în perspectiva unui an fără situaţii de forţă majoră sau criză climatică, a fost în octombrie 2019, de 1 miliard de euro. Agenţia a reuşit nu doar să îndeplinească acest obiectiv, dar l-a şi depăşit, fapt ce nu ar fi fost posibil fără implicarea şi profesionalismul atât al beneficiarilor PNDR 2020, cât şi al experţilor AFIR de la nivel central, regional şi judeţean”, a declarat directorul general al AFIR, Mihai Moraru.

 Tot în acest an financiar, au fost transferate procesatorilor 65,8 de milioane euro, iar antreprenorilor 27,3 de milioane de euro.    

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.