Autorităţile lucrează constant la optimizarea transmiterii avertizărilor de vreme severă către populaţie prin sistemul RO-ALERT, având în vedere creşterea semnificativă a frecvenţei fenomenelor meteorologice extreme. Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, în acest an, 160 de avertizări cod roşu, faţă de 79 în 2019.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Administraţia Naţională de Meteorologie asigură fluxul de date pentru avertizarea cetăţenilor României, în cazul producerii de fenomene meteo extreme, prin sistemul RO-ALERT. Având în vedere creşterea semnificativă a frecvenţei fenomenelor meteorologice extreme, cu manifestare scurtă în timp şi caracter local, şi necesitatea alertării populaţiei cu privire la producerea acestora – fiind emise, până în prezent, un număr de 160 avertizări cod roşu de vreme severă imediată, faţă de 79 pe parcursul anului 2019 şi 1 avertizare în anul 2018 – Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor prin Administraţia Naţională de Meteorologie contribuie la optimizarea transmiterii avertizărilor către populaţie prin sistemul RO-ALERT încă din luna mai 2019, când s-a implementat o legătură de comunicaţii directe între structurile operaţionale cu activitate permanentă din cadrul DSU-IGSU-ANM”, au transmis, joi, Ministerul Mediului i Administraţia Naţională de Meteorologie.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, afirmă că este esenţial ca populaţia să fie informată rapid.

”Demersurile comune ale tuturor instituţiilor implicate contribuie la eforturile naţionale în ceea ce priveşte adaptarea la efectele schimbărilor climatice. Este esenţial ca populaţia să fie informată rapid şi eficient atunci când factorii climatici riscă să devină un pericol. Iar analizele noastre ne arată că aceste situaţii apar, din păcate, din ce în ce mai des la noi în ţară. Tocmai de aceea lucrăm continuu pentru ca niciun astfel de fenomen să nu ne prindă nepregătiţi”, a declarat ministrul Mircea Fechet.

În cursul acestui an, ANM împreună cu Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) au făcut demersuri pentru interconectarea sistemului RO-ALERT cu sistemul SAM (Sistem Avertizări Meteo) din administrarea ANM, conform cerinţelor tehnice şi de securitate cibernetică furnizate de STS, în scopul transmiterii automate a avertizărilor de vreme severă imediată în formatul CAP (Common Alerting Protocol) specific standardelor de alertare a populaţiei EU-ALERT.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.