Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi modificarea si completarea Legii nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, informează Administraţia Prezidenţială.Legea iniţiată de liderul deputaţilor PNL Florin Roman prin care este stabilită o nouă formulă de repartizare a sumelor încasate în plan local, cu titlu de impozit pe venit, către unităţile administrativ-teritoriale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea art.32 din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale. Este preconizată stabilirea unei noi formule de repartizare a sumelor încasate în plan local, cu titlu de impozit pe venit, către unităţile administrativ-teritoriale.

Totodată, este propusă introducerea în actul de bază a unei dispoziţii privind transparentizarea sumelor colectate din impozitul pe venit la nivelul fiecărei unităţi administrativ-teritoriale, prin instituirea obligaţiei Ministerului Finanţelor Publice şi a structurilor teritoriale de a comunica aceste informaţii, trimestrial, pe pagina de internet.

„Din impozitul pe venit estimat a fi încasat la bugetul de stat la nivelul fiecărei unităţi administrativ-teritoriale în luna anterioară, se alocă lunar până cel târziu la data de 8 a lunii în curs, o cotă de:

a) 15% la bugetul local al judeţului;

b) 65% la bugetele locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor pe al căror teritoriu îşi desfăşoară activitatea plătitorii de impozit pe venit; 

c) 6% pentru repartizare bugetelor locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor prin hotărâre a consiliului judeţean;

d) 14% într-un cont distinct deschis pe seama direcţiei generale regionale a finanţelor publice/administraţiei judeţene a finanţelor publice, pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, oraşelor, municipiilor şi judeţelor”, arată proiectul de lege iniţiat de Florin Roman.

În cadrul fiecărui judeţ, sumele aferente cotei este repartizată pentru echilibrarea bugetelor locale ale unităţii lor administrativ-teritoriale astfel: - 85% pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor; - 15% pentru echilibrarea bugetelor locale ale judeţelor.

A fost abrogat articolul care prevede că „în situaţii deosebite, prin legea bugetului de stat, cotele defalcate din impozitul pe venit pot fi majorate”.

De asemenea, „direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene, respectiv Direcţia Generală a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti au obligaţia de a afişa pe pagina de internet, trimestrial, stadiul încasărilor şi virărilor impozitului pe venit, la nivelul fiecărei unită ţi administrativ - teritoriale”, mai arată propunerea legislativă adoptată de către deputaţi. 

Pe 7 octombrie, Senatul a respins iniţiativa legislativă, ca prim for sesizat, iar votul de adoptare al Camerei a fost decizional şi dat pe 17 noiembrie. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.