Primarii liberali ai Varşoviei şi Buapestei au denunţat luni blocajul ”iresponsabil” al planului relansării economice post-covid al Uniunii Europene (UE) de către guvernele polonez şi ungar şi au cerut, într-o scrisoare adresată Bruxellesului, să le trimită fonduri ”în mod direct”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Aceste guverne continuă să fie iresponsabile opunându-se prin veto”, a deplâns primarul Varşoviei în faţa jurnaliştilor, într-o viceoconferinţă cu omologul său ungar.

”Dacă acest lucru continuă, noi credem că Uniunea Europeană ar trebui să permită aleşilor locali să folosească o parte a banilor în mod direct”, a subliniat Rafal Trzaskowski.

Opoziţia administrează în prezent capitalele Poloniei şi Ungariei, două ţări guvernate de către suveranişti.

Începând de la 16 noiembrie, Varşovia şi Budapesta blochează un plan de relansare economic post-covid - în valoare de 750 de miliarde de euro -, refuzând ca plăţile în cadrul acestuia să fie egate de respectarea statului de drept (independenţa justiţiei, lupta împotriva corupţiei).

Europenii urmează să încerce să găsească o ieşire din această criză în cadrul unui summit european prevăzut joi şi vineri.

”Noi am scris o scrisoare tuturor liderilor şi instituţiilor UE, în care ne prezentăm în mod clar poziţia”, a precizat primarul Varşoviei.

”Trebuie să respectăm toţi statul de drept, acesta este cel mai important lucru, este indispensabil coeziunii noastre”, a subliniat el, în numele principlalei formaţiuni poloneze de opoziţie.

Rafal Trzaskowski, un eurofil, a fost înfrânt în iulie în alegerile prezidenţiale de către conservatorul Andrzej Duda. El şi-a consacrat teza reformelor sistemului luării deciziilor în UE.

În 2019, Budapesta, Varşovia şi Bratislava au încheiat un ”Pact al oraşelor libere” prin care propun o alternativă la ”populismul” guvernelor lor naţionale şi o strângere a legăturilor cu Europa.

Această alianţă liberală speră să poată dialoga în mod direct cu instanţele de la Bruxelles pentrua obţine fonduri europene pentru oraşe mari, ocolind administraţiile centrale.

”Noi reprezentăm milioane de cetăţeni şi suntem ataşaţi Europei şi instituţiilor europene”, a subliniat, la rândul său, primarul Budapestei Gergely Karacsony.

El a subliniat că discută cu omologul său de la Varşovia în numele a 249 de autorităţi locale aflate sub controlul opoziţiei în Ungaria.

În urmă cu un an, Gergely Karacsony denunţa îmbogăţirea ”oligarhilor prieteni din Guvern” prin intermediul distribuirii banilor europeni.

UNGARIA ŞI POLONIA ÎŞI CONFIRMĂ VETOUL, ANUNŢĂ SZIJJARTO

Pe de altă parte, Ungaria şi Polonia îşi menţin vetoul faţă de proiectul bugetului plurianual şi planului relansării post-covid a anunţat luni ministrul ungar de Externe Peter Szijjarto, în urma unei întâlniri cu omologul său polonez la Bruxelles, relatează Reuters.

”Am spus că ne susţinem reciproc”, anunţă Peter Szijjarto într-o înregistrare video postată pe Facebook.

”Nu vom lăsa niciun loc nici celui mai mic efort  vizând să rupă această colaborare”, avertizează el.

Ungaria şi Polonia refuză ca plata fondurilor europene de la buget şi din planul relansării - în sumă de 1,8 miliarde de euro - să fie condiţionată de respectarea statului de drept, aşa cum vor celalte state membre UE.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.