Fizicianul iranian în domeniul nuclear Mohsen Fakhrizadeh a fost ucis la 27 noiembrie cu o mitrlieră controlată prin satelit, cu ajutorul unei ”inteligenţe artificiale” şi tehnologiei recunoaşterii faciale, acuză adjunctul comandantului Gardienilor Revoluţiei, contraamiralul Ali Fadavi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mohsen Fakhrizadeh a fost asasinat într-un atac cu explozivi şi arme de foc în timp ce circula pe o autostradă cu o echipă de securitate alcătuită din 11 membri ai Gardienilor Revoluţiei, iar o mitralieră ”a făcut zoom” asupra feţei acestuia şi a tras 13 gloanţe, a declarat duminică, pentru agenţia iraniană de presă Mehr, contraamiralul Ali Fadavi.

Arma automată, instalată pe un pick-up ”s-a concentrat pur şi simplu asupra feţei martirului Fakhrizadeh, în aşa fel încât soţia sa, care se afla la doar 25 de centimetri de acesta, nu a fost atinsă nici măcar de un glonţ”, a subliniat el.

Dispozitivul era ”controlat pe Internet” prin satelit şi a folosit o ”cameră sofisticată (de recunoaştere facială) şi o inteligenţă artificială” pentru a-şi găsi ţinta, a declarat Ali Fadavi, precizând că şeful securităţii omului de ştiinţă a fost împuşcat cu patru gloanţe ”atunci când s-a aruncat” asupra acestuia pentru a-l proteja.

”Niciun terorist nu se afla la faţa locului”, a subliniat contraamiralul.

Agenţia Mehr şi alte publicaţii locale nu au precizat dacă Ali Fadavi menţionează moartea altor persoane în acest atac.

Autorităţile iraniene au acuzat Israelulul şi Mujahedinii Poporului, o grupare aflată în opoziţie în Iran, de faptul că se fac vinovate de acest asasinat.

Mai multe versiuni despre moartea omului de ştiinţă au fost prezentate după atac.

Ministrul iranian al Apărării Amir Hatami a anunţat iniţail că Mohsen Fakhrizadeh a fost victima unui atac cu exploziv şi unuiatac armat, iar agenţia iraniană de presă Fars scria - fără să citeze surse - câteva zile mai târziu că a fost folosită o ”mitralieră automată telecomandată”, instalată pe un pick-up.

Amir Hatami l-a preentat pe Mohsen Fakhrizadeh ca fiind ministrul său adjunct şi directorul Organizaţiei de Cercetare şi Inovaţie în domeniul Apărării (SEPAND, acronimul persan). El ”gestiona apărarea antiatomică”, preciza ministrul.

Autorităţile iraniene au anunţat recent că au găsit ”indicii despre asasinii” omului de ştiinţă, pe care puterile occidentale îl suspectează că a coordonat cercetări menite să doteze Republica isamică cu arma atomică.

Secretarul Consiliului Suprem al Securităţii Naţionale iraniene Ali Shamkhani acuza săptămâna trecută că asasinatul a fost comis cu ajutorul unor ”dispozitive electronice”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.