Miinistrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a subliniat în intervenţia la cea de-a 31-a Sesiune Specială de Nivel Înalt a Adunării Generale a ONU, că pandemia de COVID-19 afectează, deopotrivă, situaţia drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, prin adâncirea inegalităţilor şi creşterea vulnerabilităţii unor categorii sociale, făcând apel la soluţionarea acestor probleme globale prin acţiuni comune, solidaritate şi cooperare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În intervenţia sa, ministrul afacerilor externe a salutat organizarea acestei Sesiuni Speciale, remarcând că, la aproape un an de la izbucnirea pandemiei de COVID-19 situaţia la nivel global rămâne preocupantă, iar sistemele de sănătate se confruntă cu dificultăţi, dar există motive de speranţă generate de apariţia primelor  vaccinuri care pot contribui la găsirea unei soluţii aşteptate de toate statele. În context, şeful diplomaţiei române a exprimat în plenul ONU aprecierea pentru dăruirea şi sacrificiul personalului medical din întreaga lume în lupta cu această pandemie.

Ministrul Bogdan Aurescu a prezentat măsurile adoptate de România în acest an pentru prevenirea răspândirii COVID-19, pentru întărirea capacităţilor sistemului de sănătate, precum şi pentru conştientizarea populaţiei asupra riscurilor impuse de acest virus. A informat, de asemenea, despre măsurile adoptate de ţara noastră pentru continuarea activităţii economice în sectoare de bază şi pentru sprijinirea celor mai afectate sectoare sau companii. Totodată, a arătat că România va completa aceste măsuri în următoarele luni cu derularea campaniei de vaccinare a populaţiei, aspect considerat de ţara noastră o chestiune de securitate naţională.

Ministrul român de externe a menţionat măsurile adoptate de România, în spiritul solidarităţii, pentru sprijinirea altor ţări în depăşirea problemelor create de pandemie, inclusiv prin redirecţionarea a mai mult de jumătate din bugetul asistenţei pentru cooperare internaţională pentru dezvoltare ca răspuns la pandemia de COVID-19, precum şi prin includerea refugiaţilor în rândul beneficiarilor cu acces deplin la sistemul medical din România.

Reafirmând sprijinul constant în favoarea multilateralismului şi ordinii internaţionale bazate pe reguli – având în centru Organizaţia Naţiunilor Unite, ministrul român de externe a arătat că România sprijină iniţiativele sistemului ONU care vizează găsirea unei soluţii globale la pandemia de COVID-19. În acest sens, a făcut referire la rezoluţia „Răspunsul comun la ameninţările sănătăţii globale: combaterea COVID-19”, adoptată de Adunarea Generală a ONU în luna septembrie a acestui an, subliniind că acest document reprezintă un plan de acţiune solid al sistemului multilateral al ONU pentru cooperarea viitoare pentru găsirea unui răspuns comun la pandemie.

Totodată, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a subliniat că pandemia de COVID-19 afectează, deopotrivă, situaţia drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, prin adâncirea inegalităţilor şi creşterea vulnerabilităţii unor categorii sociale. În acest context, a făcut apel la soluţionarea acestor probleme globale prin acţiuni comune, solidaritate şi cooperare.

În plus, a pledat pentru găsirea unor soluţii în cadrul multilateral al ONU şi pentru alte teme majore de pe agenda organizaţiei: soluţionarea conflictelor, dezvoltarea durabilă şi respectarea drepturilor omului.

Obiectivul Sesiunii Speciale, care are loc la 1 an de la debutul pandemiei, este de a identifica modalităţile prin care statele membre ale ONU pot coopera pentru a găsi un răspuns comun la această provocare globală. Totodată, sunt discutate posibilele contribuţii la proces din partea agenţiilor specializate şi structurilor sistemului ONU.

Iniţiativa de convocare a unei sesiuni speciale la Nivel Înalt a Adunării Generale a ONU pe tema răspunsului global la pandemia de COVID-19 aparţine Republicii Azerbaidjan.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.