Guvernul a aprobat vineri hotararea privind organizarea şi funcţionarea Muzeului Ororilor Comunismului în România, înfiinţat prin Legea 157/2019. Instituţia va prezenta realităţile vieţii social-economice şi culturale din România în perioada 1945 - 1989.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Noua instituţie este organizată şi funcţionează ca instituţie publică de cultură de importanţă naţională, cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Culturii.

Are ca obiectiv prezentarea realităţilor vieţii social-economice şi culturale din România în perioada 1945-1989 cu scopul informării corecte a publicului asupra abuzurilor, crimelor, torturilor asupra oponenţilor regimului comunist. Astfel, prin colectarea, studierea, colecţionarea, conservarea, etalarea şi punerea în valoare a pieselor muzeale, noua instituţie muzeală va prezenta publicului realitatea regimului opresiv.

„Muzeul Ororilor Comunismului în România este cel de-al doilea muzeu care prinde contur în timpul mandatului meu de ministru al Culturii, după Muzeul Naţional «Brătianu». Suntem datori să cunoaştem istoria pentru că cine uită, riscă să o repete. Acest muzeu va ajuta generaţiile care au trăit în comunism să depăşească trauma colectivă prin expresii culturale ce pot oferi sentimentul de rezoluţie, fie mentală, fizică sau spirituală, faţă de existenţa cenuşie, de lipsa libertăţii şi a resurselor pentru un trai demn de dinainte de 1989. Aceste abuzuri sunt de neimaginat pentru generaţiile viitoare, care îmi doresc să devină mai conştiente de importanţa democraţiei”, a transmis ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu.

În perioada comunistă, în România au murit 800.000 de oameni şi peste 3.000.000 au suferit în cele 44 de penitenciare şi 72 de lagăre de muncă forţată ale regimului totalitar.

Actul normativ stabileşte activităţile specifice, structura administrativă, sediul temporar şi finanţarea.

Muzeul are sediul temporar în spaţiile din Biblioteca Naţională a României, până la identificarea unui spaţiu adecvat obiectului de activitate al Muzeului, dar nu mai mult de 12 luni de la intrarea în vigoare a prezentei hotărâri. Activitatea muzeului este finanţată din subvenţii acordate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii şi din venituri proprii provenite din activităţi specifice, donaţii şi sponsorizări.

Muzeul va avea un număr de maxim nouă posturi, iar salarizarea angajaţilor se face potrivit prevederilor legale aplicabile personalului contractual din unităţile bugetare de subordonare centrală.

Regulamentul de organizare şi funcţionare, precum şi organigrama muzeului se aprobă prin ordin al ministrului Culturii, în termen de 45 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.