Preşedintele Comitetului Naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV) Valeriu Gheorghiţă a declarat vineri că, în cazul vaccinului împotriva COVID-19, răspuns imun va avea o durată mai mare decât cel dobândit de o persoană care a trecut natural prin boală.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Trebuie să înţelegem că în momentul acesta, indiferent cum am vrea să prezentăm lucrurile, ele nu sunt cunoscute în totalitate. Se estimează, pe baza datelor anterioare, că imunitatea post-vaccinală va fi de durată mai mare decât boala naturală. De ce? Pentru că avem pe de o parte o stimulare a răspunsului imun mult mai pregnantă decât în cadrul bolii naturale. În boala naturală, fiecare persoană este expusă la o doză diferită de virus, la o cantitate diferită de virus, ori în cazul vaccinării, fiecare persoană primeşte o doză prestabilită de proteină sau doză de vaccin care va produce o cantitate suficientă de proteină care stă la baza activării răspunsului imun. Deci din acest punct de vedere, considerăm că răspunsul imun foarte probabil va fi de durată mai mare decât cel dobândit după boala naturală”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă, întrebat vineri în conferinţa de prezentare a Strategiei de vaccinare anti-COVID în România care va fi durata efectului vaccinului şi cât timp poate fi imunizată o persoană prin acest vaccin.

Acesta a adăugat că  „durata de monitorizare în aceste studii clinice ale fiecărei persoane care a fost înrolată a fost de până la 24 de luni”.

„Sunt date care sunt în curs de evaluare. Durata de monitorizare în aceste studii clinice ale fiecărei persoane care a fost înrolată a fost de până la 24 de luni. Practic pe o perioadă de circa doi ani. Sunt date care vor fi disponibile şi în perioada următoare şi din acest punct de vedere trebuie să înţelegem că nu se cunosc toate răspunsurile. Ne-am fi dorit şi noi, dar nu le avem pe toate”, a completat Gheorghiţă.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.