Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a votat, vineri, prelungirea carantinei în municipiul Constanţa pentru încă 14 zile deoarece în ultimele două săptămâni rata incidenţei a crescut de la 9,11 la mia de locuitori ajungând la 10,54 la mia de locuitori, în cursul zilei de joi. Centrele comerciale sunt nevoite să îşi reconfigureze circuitele, urmând să existe unele pentru intrare şi altele pentru ieşire. Mall-urile rămân închise în zilele de sâmbătă şi duminică, cu excepţia magazinelor care vând produse alimentare, farmacii, curăţătorii şi a celor care comercializează hrană pentru animalele de companie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa a votat în sistem electronic hotărârea de propunere a prelungirii carantinei în municipiul Constanţa pentru încă 14 zile, începând cu data de 4 decembrie, ora 20. Măsura este valabilă pentru următoarele două săptămâni. 
 
Decizia de carantinare va fi luată de şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat. 
 
În hotărârea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa se prevede că este strict interzisă intrarea/ieşirea din zona carantinată prin alte zone şi căi de acces decât cele deschise circulaţiei publice de pe drumurile naţionale, judeţene, comunale şi forestiere, iar circulaţia şi staţionarea în spaţii publice a persoanelor este interzisă, cu excepţia motivelor bine justificate, prevăzute în prezenta hotărâre, pe baza Declaraţiei pe proprie răspundere, legitimaţiei de serviciu sau a adeverinţei eliberate de angajator.
 
CJSU a decis ca pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate, legitimaţia de serviciu sau adeverinţa eliberată de angajator, iar pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, o declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil.
 
Declaraţia pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele şi prenumele, data naşterii, adresa locuinţei/gospodăriei/locului activităţii profesionale, motivul deplasării, data completării şi semnătura.
De asemenea, în interiorul localităţii se interzice circulaţia persoanelor în grupuri pietonale mai mari de şase persoane care nu aparţin aceleiaşi familii, precum şi formarea unor asemenea grupuri, iar ocupanţii unui autovehicul, dacă nu sunt membri ai aceleiaşi familii, au obligaţia de a purta mască de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura. 
 
În perioada de carantină, este permisă oficierea slujbelor religioase doar în exteriorul clădirilor, cu excepţia celor la care participă doar personalul bisericesc. Pentru evenimentele organizate în exterior se va respecta norma de patru mp/persoană, cu respectarea regulilor de protecţie sanitară, fiind permisă şi oficierea slujbelor de înmormântare, doar în exteriorul clădirilor, cu participarea a maxim 20 de persoane.
 
Totodată, este permisă oficierea evenimentelor de stare civilă cu prezenţa a maxim 20 de persoane în exteriorul clădirilor si respectiv 8 persoane în interiorul clădirii, cu respectarea regulilor de protecţie sanitară.
CJSU a mai decis limitarea numărului de persoane în cazul magazinelor sau centrelor/parcurilor comerciale astfel încât să se asigure opt mp/persoana cu respectarea normelor de distanţare.
 
“Magazinele sau centrele/parcurile comerciale îşi vor reconfigura, acolo unde este posibil, circuitele, astfel încât să se asigure circuite unice, separate pentru intrare şi pentru ieşire, poziţionate constructiv neadiacent. Pe perioada aplicării măsurii de carantină zonală, în zilele de sâmbătă, duminică şi sărbători legale, operatorii economici din centrele comerciale tip Mall îşi vor suspenda în continuare activitatea până la expirarea prevederilor prezentei Hotărâri, cu posibilitatea de prelungire în funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice, cu excepţia magazinelor care comercializează produse alimentare, farmaciilor, curăţătoriilor, magazinelor care comercializează hrană pentru animalele de companie”, se mai arată în hotărârea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. 
 
Municipiul Constanţa a intrat în carantină pe data de 20 noiembrie, iar în momentul în care s-a luat această decizie rata incidenţei era de 9,11, iar în cursul zilei de 3 decembrie aceasta era de 10,54.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.