Iranul îşi va respecta din nou obligaţiile în cadrul Acordului de Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, dacă Statele Unite reintră în acord, a anunţat joi ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele ales american Joe Biden a anunţat că doreşte să revină asupra politicii ”presiunii maxime” asupra Iranului a preşedintelui în exerciţiu Donald Trump şi să relanseze o abordare diplomatică.

Trump a retras în mai 2018 Statele Unite din acord, negociat de administraţia lui Barack Obama şi alte cinci mari puteri - Rusia, China, Franţa, Marea Britanie şi Germania.

Prin măsuri de retorsiune, Iranul s-a dezangajat treptat din acord.

Zarif, care s-a exprimat într-o conferinţă diplomatică video organizată în Italia, a denunţat sancţiunile americane impuse Republicii islamice drept o ”crimă împotriva umanităţii”.

Iranul doreşte o ”politică de angajare” cu toţi vecinii săi de la Golful Persic în vederea ajungerii la pace în regiume şi a anunţat că Teheranul este dispus să procedeze la noi  schimburi de deţinuţi.

O universitară cu dublă cetăţenie australiană şi britanică a fost eliberată săptămâna trecută de către Iran în schimbul eliberării a trei iranieni deţinuţi în Thailanda.

O specialistă în Orientul Mijlociu la Universitatea din Melbourne, Kylie Moore-Gilbert a fost arestată în septembrie 2018 şi a fost condamnată ulterior la zece ani de spionaj în favoarea Israelului.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.