Premierul Ludovic Orban a afirmat, întrebat luni într-o conferinţă de presă care va fi formula noului Guvern după alegerile parlamentare din 6 decembrie şi dacă PNL va ţine să aibă în continuare ministere cheie, că primul lucru care va fi discutat la negocieri va fi Planul Naţional de Dezvoltare cu care liberalii s-au prezentat în faţa românilor. Şegul Executivului a adăugat că nu va exista nicio negociere cu PSD sau cu Victor Ponta care conduce „tot un mic PSD”, referindu-se la Pro România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„O să vă pot spune acest lucru după data de 6 decembrie. Singura decizie clară pe care am luat-o, pe care o vom respecta este aceea de a nu purta niciun dialog cu cei de la PSD şi de a ţine în afara puterii PSD în următorii 4 ani. Eu am mai spus odată că este tot un mic PSD (chestionat despre negocieri cu Victor Ponta - n.r.). În toate democraţiile de regulă, premierul îl dă partidul care câştigă alegerile şi în procedura de investire, preşedintele dă mandat partidului care câştigă alegerile, care va trebui să formeze o majoritate parlamentară”, a declarat luni Ludovic Orban.

Chestionat dacă PNL va deţine ministerele cheie precum Sănătate, Finanţe, Justiţie sau dacă e dispus să le cedeze la negocieri, prim-ministrul a răspuns: „Primul lucru care va fi discutat în orice negociere de guvernare din punctul nostru de vedere, este Planul Naţional de Dezvoltare cu care noi ne-am prezentat în faţa cetăţenilor, este planul pentru dezvoltare a României. Primul lucru care va fi discutat va fi programul de guvernare în baza Planului Naţional de Dezvoltare”.

 Premierul a mai spus că orice ministru va trebui să pună în practică programul de guvernare.

„Orice ministru, odată stabilit programul de guvernare, este obligat să pună în practică programul de guvernare. Guvernul este investit împreună cu programul de guvernare care capătă caracterul unei legi şi orice ministru este obligat să acţioneze pentru îndeplinirea obiectivelor din domeniul pe care le coordonează. Următorii 4 ani vor fi ani speciali , în primul rând vor fi ani de pace politică. De ce? Pentru că , în primul rând nu vom mai avea alegeri decât în 2024. Actul guvernării nu va mai fi afectat de diferite, precampanii şi campanii care au fost în legislaturile anterioare. Al doilea lucru, România va beneficia de resurse financiare cum nu am mai avut de-a lungul istoriei. Vom investi 80 de miliarde de euro din fonduri europene fie pe facilitatea de redresare şi rezilienţă fie în cadrul bugetului UE  pentru 2021-2027. Pe lângă asta, avem garanţia că  vom avea 4 miliarde şi aproape 100 de milioane de euro pentru a apăra locurile de muncă ale românilor şi pentru a susţine companiile pe toate măsurile active, de asemenea vom mai beneficia de finanţări în cadrul fondului de modernizare, estimarea noastră este că vom avea disponibili 6 miliarde de euro în perioada 2021 -2030, în plus toate celelalte finanţări de la finanţatorii noştri instituţionali de o lungă perioadă de timp şi aici mă refer la Banca Europeană de Investiţii, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Banca Mondială, ş.a.m.d. Vom avea resurse  pe care va trebui să le folosim eficient pentru dezvoltarea României. Din acest motiv preferinţa noastră este pentru o formulă de guvernare stabilă, care să beneficieze de o susţinere parlamentară solidă, care să nu mai fie modificată în funcţie de diferite conjuncturi politice.

De asemenea, avem ca obiectiv şi o reformă constituţională, motiv pentru care vom încerca să obţinem sprijinul şi de la alte formaţiuni politice, întrucât pentru modificarea Constituţiei este nevoie de o majoritate de două treimi. După negocierea programului de guvernare, evident că va fi o negociere legată de persoanele care urmează să gireze portofoliile de miniştrii. În cadrul acestor discuţii, vor fi mai multe candidaturi din partea formaţiunilor politice care contribuie la constituirea majorităţii parlamentare şi va prima criteriul experienţei, a profesionalismului, a corectitudinii, a dedicaţiei pentru servirea interesului public”, a explicat Orban.

Întrebat dacă Executivul va avea numărul de ministere pe care îl are acum, premierul a replicat: „Dorinţa noastră este să avem un Guvern cât mai suplu. Vă aduceţi aminte că atunci când am venit la guvernare, am redus numărul de miniştrii de la 28, 29 câţi erau la 16 şi acesta este obiectivul nostru în continuare. Dorim simplificarea în administraţie, dorim ministere fără intersecţii de atribuţii , din acest motiv vom susţine un Guvern cât mai suplu”.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.