Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a anunţat că i-a propus preşedintelui ales american Joe Biden organizarea unui summit al Alianţei Nord-Atlantice la Bruxelles, după ce democratul îşi preia postul, la 20 aianuarie, în vederea adoptării unor decizii importante, relateazp AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”L-am invitat pe Joe Biden să participe la un summit NATO, la începutul anului viitor, la o dată care rămâne de stabilit, în vederea discutării unor subiecte importante, despre menţinerea sau retragerea misiunii Alianţei Nord-Atlantice în Afganistan”, a anunţat el într-oconfernţă de presă.

Preşedintele american în exerciţiu Donald Trump a decis să reducă trupele americane în cadrul Misiunii NATO ”Resolute Support” în Afganistan.

În prezent, din ”Resolute Support” fac parte 11.000 de militari, iar mai bine de jumătate nu sunt americani, a precizat Jens Stoltenberg.

”Misiunea va continua, în pofida retragerii forţelor americane, care reduce prezenţa americană în Afganistan, însă decizii dificile este necesar să fie luate în 2021, în cazul în care talibanii nu îşi respectă angajamentele”, a insistat secretarul general al NATO.

”Noi nu avem vreo garanţie a faptului că negocierile de pace reuşesc şi ne vom confrunta cu o dilemă. Alianţa fie părăseşte Afganistanul, iar ţara riscă să devină un nou sanctuar al teroriştilor care efectuează operaţiuni împotriva noastră, fie NATO rămâne, într-o nouă misiune, şi se confruntă cu riscul unor confruntări armate”, a subliniat Stoltenberg.

Adaptarea NATO la noul mediu al securităţii mondiale, la o consolidare militară a Rusiei, la ascesniunea puterii Chinei şi tensiuni între aliaţi sunt tot atâtea subiecte pe care liderii Alianţei urmează să le abordeze la acest summit, a anunţat el.

”Joe Biden este un mare susţinător al NATO. El cunoaşte bine Alianţa, iar acesta este un lucru bun pentru noi”, a subliniat Jens Stoltenberg, referindu-se la summiturile dificile din timpul preşedinţiei lui Donald Trump.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.