Partidul Mişcarea Populară propune înfiinţarea unui Minister pentru Inovare, Digitalizare şi Inteligenţă Artificială. Acest minister nou ar trebui să elaboreze strategii şi politici publice în domeniu, în concordanţă cu politicile UE, pentru ca România să îşi valorifice avantajele competitive pe care le are în domeniul IT&C.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În ciuda dezvoltării constante a sectorului IT&C (care acum reprezintă 7% din PIB), România se află la coada clasamentului între statele UE din punct de vedere al competitivităţii digitale reuşind să devanseze, din acest punct de vedere, doar Grecia şi Bulgaria.

PMP consideră că, în condiţiile în care pandemia a accelerat tendinţa de digitalizare a companiilor, dar şi a statului, ţara noastră trebuie să valorifice oportunităţile de finanţare oferite de Uniunea Europeană pentru susţinerea tranziţiei digitale şi dezvoltarea Inteligenţei Artificiale în statele membre.

Peste 135 de milioane de Euro din Mecanismul de redresare şi rezilienţă al UE vor fi alocate pentru tranziţia digitală, susţinând inclusiv activităţile întreprinderilor mici şi mijlocii. Nu în ultimul rând, Cadrul Financiar Multianual 2021-2027al UE va include un buget sporit pentru susţinerea transformării digitale. 

Digitalizarea deschide noi oportunităţi pentru întreprinderi, încurajează dezvoltarea unor tehnologii de încredere, promovează o societate deschisă şi democratică, creează o economie dinamică şi viabilă, contribuie la combaterea schimbărilor climatice şi la realizarea tranziţiei verzi. În acelaşi timp, existenţa dezvoltarea inteligenţei artificiale va aduce numeroase beneficii românilor, cum ar fi o asistenţă medicală mai bună, procese de fabricaţie mai eficiente, un transport mai sigur şi mai curat, surse de energie mai ieftine şi mai durabile.

PMP susţine că România are şansa uriaşă de a face un salt economic şi societal semnificativ în următorii patru ani dacă mergem pe drumul digitalizării, mai ales că, având în vedere numărul mare de IT-işti bine pregătiţi, îndeplinim condiţiile necesare pentru un astfel de succes.

(Articol susţinut de Partidul Mişcarea Populară.)

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.