Un misterios monolit metalic de origine necunoscută - a cărui descoperire la 18 noiembrie într-un deşert situat în sudul statului Utah, în vestul Statelor Unite, a alimentat tot felul de speculaţii inspirate de science-fiction (SF) - pare că s-a ”evaporat”, au anunţat autorităţile locale, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Biroul de Amenajarea Teritoritoriului din statul Utah a anunţat sâmbătă că a primit ”mărturii credibile” potrivit cărora obiectul a fost retras ”de către un terţ necunoscut”, vineri seara.

”Biroul nu a luat structura, care este considerată o proprietate privată”, precizează acesta într-un comunicat.

”Noi nu anchetăm cu privire la delicte implicând proprietatea privată, care sunt de competenţa biroului şerifului local”, a precizat Biroul.

Prisma triunghiulară strălucitoare, care ieşea 3,5 metri din solul roşcat al sudului statului Utah, a fost descoperită la jumătatea lui noiembrie de către funcţionari locali, care survolau zona pentru a face recensământul muflonilor.

După ce au aterizat cu elicopterul pentru a ancheta, aceşti angajaţi de la Departamentul Securităţii Publice din Utah au descoperit un ”monolit de metal înfipt în sol”, dar nu au putut descoperi ”vreun indiciu clar cu privire la ceea ce ar fi putut plasa monolitul”.

INTERES

Anunţarea acestei descopriri a devenit rapid virală pe Internet, iar mulţi au notat asemănări cu monoliţi stranii extratereştri care accelerează progresul umanităţii în capodopera SF ”2001, Odiseea spaţiului”, un film de Stanley Kubrick şi un roman al lui Arthur C. Clarke.

Alţii au subliniat că această descoperire intervenea într-un an cu o actualitate cel puţin zdruncinată de pandemia covid-19 şi şi-au exprimat speranţa, optimişti, ca obiectul să îmbunătăţească situaţia.

”Acesta este un buton de «Restart» pentru 2020. Poate cineva să apese pe el rapid?”, declara în glumă un navigator pe Instagram.

”Cineva şi-a petrecut timpul folosind un instrument care permite tăierea rocii sau aşa ceva, pentru a săpa aproape în forma obiectului şi l-a încastrat bine”, declara pentru cotidianul The New York Times un purtător de cuvânt al Departamentului Securităţii Publice din Utah, Nick Street.

”Este ciudat”, adăuga el. ”Există drumuri în apropiere, dar să aduci material ca să tai roca, să aduci metal, de peste 12 picioare (3,70 metri) lungime, să faci toate astea în acest loc pierdut este cu adevărat captivant”.

O LUCRARE JOHN MCCRACKEN?

Unii observatori au observat o asemănare cu lucrările avangardiste ale lui John McCracken, un sculptor american care a locuit o vreme în statul vecin New Mexico şi care a murit în 2011.

Fiul său, Patrick McCracken, declara recent revistei Times că tatăl său a spus în 2002 că i-ar plăcea să-şi lase ”lucrările în locuri pierdute, pentru ca ele să fie descoperite mai târziu”.

La începutul săptămânii, David Zwirner, reprezentantul legal al lui John McCracken, a estimat că este posibil ca misteriosul monolit să fie o lucrare a artistului.

”Galeria este împărţită cu privire la acest subiect”, a spus el, declarându-se ”convins” că monolitul este opera lui John McCracken şi că nu a fost decoperit timp de aproape zece ani.

”Cine ar fi bănuit că 2020 ne-ar aduce altă surpriză?. Tocmai când credeam că am văzut totul. Să mergem să vedem ce este”, adăuga el.

În pofida faptului că autorităţile au refuzat să dezvăluie locul monolitului, pentru a nu a atrage mulţimi de curioşi, o cursă a fost lansată rapid online cu scopul de a determina amplasamentul, pe baza formaţiunilor geologice din împrejurimi.

Unii au reuţit să găsească locul şi au constatat că obiectul a ”dispărut”, precum David Surber.

”Se pare că monolitul a dispărut”, a scris el pe Instagram, exprimându-şi bucuria că ”ceva pozitiv poate uni oamenii în 2020”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.