Mii de oameni manifestau sâmbătă în Franţa împotriva unui articol controversat al unui proiect de lege privind ”securitatea globală”, iar la Paris poliţiştii au fost îndemnaţi să se comporte responsabil în timpul manifestaţiilor, în urma difuzării unei înregistrări video în care poliţişti bat sălbatic un producător muzical, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Zeci de manifestaţii aveau loc împotriva unui articol controversat al proiectului de lege prin care se incriminează publicarea unor fotografii sau înregistrări video în care apar membri ai forţelor de ordine în exerciţiul funcţiunii, cu intenţia de a le afecta ”integritatea fizică sau psihologică”.

Organizaţii de apărarea drepturilor civile şi jurnalişti denunţă faptul că această incriminare afectează libertatea presei şi permite ca brutalitatea poliţiei să rămână nedescoprită şi nepedepsită.

La Paris, mii de oameni s-au adunat în Piaţa Republicii şi pe străzi din zonă, purtând steaguri roşii ale unor sindicate, tricolorul francez şi pancarte cu mesaje prin care denunţă violenţa poliţiei, cer libertatea presei şi îi cer ministrului francez de Interne să demisioneze.

În mulţime se aflau jurnalişti, studenţi la jurnalism, activişti de stânga, organizaţii de apărarea drepturilor migranţilor şi susţinători ai unor partide care îşi exprimă furia faţă de o înăsprire a tacticilor poliţiei în ultimii ani, mai ales după mişcarea ”vestelor galbene” din 2018 împotriva dificultăţilor economice.

O imensă coloană a defilat până în Piaţa Bastiliei, în mare parte paşnic.

Însă, ciocniri au avut loc pe drum, scrie Reuters.

Manifestanţi mascaţi au lansat focuri de artidicii către forţele de ordine, au instalat baricade, au aruncat cu pietre şiau incendiat mobilier urban

Activişti "black block” au fost văzuţi între manifestanţi.

Numeroşi manifestanţi, poliţişti şi jurnalişti au fost răniţi la proteste în ultimii ani, inclusiv mai mulţi jurnalişti Associated Press.

”Au avut loc toate aceste manifestaţii în vară împotriva violenţei poliţiei, iar această lege arată că Guvernul nu ne-a auzit. Impunitatea. Asta ne înfurie aşa de tare”, denunţă un manifestant, Kenza Berkane, în vârstă de 26 de ani.

Berkane, un francez de origine nord-africană, deplânge faptul că este oprit de poliţie la controale de identitate, la metrou sau în timp ce se duce la şcoală, în timp ce pritenii să albi sunt lăsaţi să treacă. ”Ne întrebăm când se va opri acest lucru”.

Furia francezilor este alimentată de asemenea de difuzarea recentă a unei înregistrări video în care poliţişti sunt surprinşi bătând crunt un bărbat de culoare.

Preşdintele francez Emmanuel Macron a denunţat vineri aceste imagini, care ”ne fac de ruşine”.

Înregistrarea video a fost dezvăluită joi, la câteva zile după ce poliţiştii l-au bătut pe producătorul muzical Michel Zecler, şi în urma difuzării unor imagini care surprindeau evacuarea brutală a unor migranţi din Piaţa Republicii la Paris.

Poliţiştii implicaţi în bătaia lui Zecler au fost suspendaţi pe timpul unei anchete interne.

Prefectul Poliţiei Parisului Didier Lallement îi îndeamnă pe poliţişti într-o notă internă, la ”probitate, simţul umorului şi etcă” la manifestaţiile de sâmbătă, autorizate de către autorităţi.

Un jurnalist Associated Press a văzut, la Paris, poliţişti care stăteau pe străzi lăturalnice.

Articolul 24 al proiectului de lege contestat incriminează publicarea unor imagini în care apar poliţişti cu intenţia de a le cauza un prejudiciu. În proiect, această nouă infracţiune este pedepsită cu până la un an de închisoare şi o amendă de până la 45.000 de euro.

Jurnaliştii sunt cei care denunţă cel mai puternic proiectul de lege, însă acesta ar putea avea consecinţe şi mai importante asupra eforturilor persoanelor care nu fac parte din presă şi care filmează poliţia în timpul unor arestări agresive, mai ales membri ai minorităţilor care luptă împotriva abuzurilor şi discriminării cu ajutorul unor înregistrări video pe telefonul mobil.

Manifestanţii cer ca acest articol, pe care-l denunţă drept contrar ”libertăţilor publice fundamentale”, să fie retras din proiect.

Agathe Le Gall, o şomeră în vârstă de 26 de ani, denunţă proeictul de lege drept ”începutul sfârşitului”, temându-se că legislaţia ar putea fi înăsprită tot mai mult.

”În afară de toate acele înregistrări video pe care le vedem online, ştim că există alte mii, care nu sunt înregistrate”, denunţă ea. ”Sunt norocoasă că sunt albă, pentru că nu sunt luată drept ţintă de către poliţie”, spune ea.

Premierul Jean Castex a anunţat vineri că urmează să alcătuiască o comisie care să rescrie articolul 24, însă a dat înapoi după ce unii parlamentari şi-au exprimat furia.

Comisia respectivă urmează să prezinte, până la începutul anului viitor, propuneri cu privire la relaţia între prsă şi poliţie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.