Reprezentanţi cultelor religioase au participat joi la o videoconferinţă cu Secretariatul de Stat pentru Culte, cu sprijinul SGG şi al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, arată un comunicat de presă al Secretariatului General al Guvernului. Aceştia au susţinut că trebuie menţinute măsurile dispuse de către autorităţi prin care slujbele religioase se pot desfăşura simultan atât în interiorul, cât şi în afara lăcaşurilor de cult, cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară specifice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„În continuarea dialogului dintre autorităţile publice şi cultele religioase, în data de 25 noiembrie 2020, Secretariatul de Stat pentru Culte, cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului şi al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a organizat o întâlnire de lucru, în format videoconferinţă, la care au participat conducători şi reprezentanţi ai cultelor religioase şi ai autorităţilor publice centrale cu atribuţii în combaterea răspândirii virusului SARS-CoV-2.

Reuniunea şi-a propus ca prin dialog deschis să fie găsite soluţiile cele mai bune care să răspundă  atât nevoilor de protejare a sănătăţii publice, cât şi a celor religioase ale credincioşilor. Astfel, pentru perioada anotimpului rece, perioadă în care se celebrează una dintre cele mai importante sărbători creştine, Naşterea Domnului, reprezentanţii cultelor religioase au susţinut că trebuie menţinute măsurile dispuse de către statul român prin care slujbele religioase se pot desfăşura simultan atât în interiorul, cât şi în afara lăcaşurilor de cult, cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară specifice.

În ceea ce priveşte campania de informare asupra măsurilor dispuse de către autorităţi, reprezentanţii cultelor şi-au reafirmat disponibilitatea de a sprijini activităţile de informare publică, deoarece numai prin solidaritate şi exemplu personal se poate trece cu bine peste această perioadă de pandemie”, arată comunicatul de presă al SGG.

Secretarul de stat Raed Arafat, coordonatorul DSU, a apreciat implicarea cultelor religioase în ceea ce priveşte respectarea măsurilor sanitare specifice acestei perioade marcate de răspândirea virusului, iar în ceea ce priveşte anumite chestiuni punctuale, referitoare la unele măsuri dispuse de autorităţile locale şi unele practici medicale din anumite localităţi, a adresat cultelor religioase rugămintea ca acestea să-i fie transmise prin intermediul Secretariatului de Stat pentru Culte, mai transmite sursa citată.

De asemenea, secretaurl general al Guvernului Antonel Tănase a exprimat şi de această dată grija Guvernului şi a premierului Ludovic Orban pentru aprofundarea dialogului cu reprezentanţii cultelor şi pentru comunicarea eficientă a măsurilor dispuse în această perioadă, în consultare permanentă cu aceştia.

Secretarul de Stat pentru Culte Victor Opaschi a mulţumit reprezentanţilor cultelor religioase pentru disponibilitatea de a fi implicate activ prin susţinerea unor acţiuni comune cu autorităţile publice în vederea limitării răspândirii virusului SARS-CoV-2 şi a dat asigurări că Secretariatul de Stat pentru Culte îşi va pune şi în continuare întreaga expertiză în slujba garantării şi protejării libertăţii religioase a cetăţenilor şi persoanelor rezidente de pe teritoriul României.

Totodată, a fost convenit ca următoarea reuniune dintre reprezentanţii cultelor religioase şi ai autorităţilor publice centrale să aibă loc săptămâna viitoare, în vederea analizării propunerilor de măsuri ce vor fi adoptate în perioada imediat următoare, mai transmite sursa citată.


 
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.