Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a reacţionat după ce, joi, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Monica Dajbog, a făcut publice date despre unele cauze penale în care poliţişti din cadrul Direcţiei anticorupţie a MAI fac cercetări sub coordonarea procurorilor DNA. "Comunicarea publică a MAI cu privire la acţiunile DNA din data de 26 noiembrie 2020 nu are la bază date oficiale din ancheta penală şi se bazează pe presupuse surse judiciare”, a transmis DNA într-un comunicat transmis la câteva ore după declaraţiile oficialului ministerului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
"Cu referire la anumite informaţii vehiculate în mass media, susţinute şi de o declaraţie de presă publicată pe pagina de internet a MAI, privind anchete penale desfăşurate de DNA, suntem în măsură să precizăm următoarele: Acţiunile operative ale Direcţiei Naţionale Anticorupţie sunt organizate şi conduse numai de procurorii DNA, instituţie de parchet independentă faţă de orice altă instituţie sau autoritate publică. (...) Comunicarea oficială cu privire la dosarele DNA se face exclusiv de către DNA, după aprobarea procurorului de caz şi în limitele prevăzute de normele interne şi directivele UE în materie. În consecinţă, comunicarea publică a MAI cu privire la acţiunile DNA din data de 26 noiembrie 2020, nu are la bază date oficiale din ancheta penală şi se bazează pe presupuse surse judiciare”, informează DNA ,într-un comunicat remis joi după-amiază.
 
Precizările DNA sunt făcute în contextul în care,joi, în jurul prânzului, purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog, a făcut o declaraţie de presă în care a prezentat date privitoare la unele dosare penale la care participă şi poliţişti din Direcţia Generală Anticorupţie, serviciul intern de profil din minister. Respectivele date vizează inclusiv un dosar în care sunt cercetaţi, conform lui Dajbog, poliţişti de frontieră din zona Sucevei, care ar fi ajutat în activitatea de contrabandă cu ţigări, dar şi un alt dosar în care există suspiciunea că angajaţi ai Serviciului de Permise şi Înmatriculări Auto Suceava sunt suspectaţi că au primit mită mii de euro pentru a ajuta mai multe persoane să promoveze proba scrisă şi pe cea de traseu a examenului de profil. 
 
"Vreau să subliniez faptul că structurile Ministerului Afacerilor Interne au participat activ la instrumentarea acestui dosar, depunând toate eforturile pentru identificarea persoanele vinovate, astfel încât acestea să fie trase la răspundere”, a afirmat purtătorul de cuvânt al MAI, în declaraţia de presă transmisă pe pagina de Facebook a ministerului.
 
"Acţiunile DNA sunt desfăşurate în principal de către procurori împreună cu poliţia judiciară a direcţiei şi, când este nevoie, se apelează la sprijinul unor forţe poliţieneşti din cadrul MAI, în conformitate cu legea. La data de 26 noiembrie 2020, procurorii DNA – Serviciul teritorial Suceava desfăşoară activităţi de urmărire penală într-un număr de trei dosare penale împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară proprii şi cu sprijinul unor ofiţeri de poliţie ai Direcţiei Generale Anticorupţie din cadrul MAI, delegaţi de procurorii DNA”, a fost reacţia DNA la demersurile MAI privitoare la mediatizarea acestor speţe. 
 
Procurorii anticorupţie mai transmis că instituţia "va oferi informaţii oficiale cu privire la încadrarea juridică şi la starea de fapt” în momentul în care situaţia judiciară o va permite, după aprobarea procurorului de caz.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.