Preşedintele iranian Hassan Rohani îl îndeamnă pe preşedintele american ales Joe Biden să deschsă o nouă pagină cu Iranul şi să revină la ”situaţia care prevala” înainte de epoca Donald Trump, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Iranul şi Statele Unite pot amândouă să decidă şi să anunţe că revin la situaţia care prevala înainte de 20 ianuarie 2017”, data instalării lui Donald Trump la Casa Albă, a subliniat Hassan Rohani miercuri, într-o şedinţă de Guvern.

”Politica Guvernului Republicii islamice este: respectarea angajamentelor în schimbul respectării angajamentelor, fapte contra fapte, reducerea tensiunilor faţă de reducerea tensiunilor, respect în schimnul respectului”, a declarat Rohani.

”Dacă există o asemena voinţă la viitorii lideri americani, cred că va fi foarte uşor să ne rezolvăm” problemele, a apreciat preşedintele iranian, în opinia căruia o revenire la situaţia de dinaintea lui Trump ar putea ”schimba complet cursul lucrurilor”.

Inamici de peste 40 de ani, Teheranul şi Washingtonul şi-au întrerupt relaţiile diplomatice în 1980.

Iranul şi Statele Unite au reuşit, cu toate acestea, să se apropie şi să încheie Acordul internaţional de la Viena din 2015 în dosarul nuclear, în timpul preşedinţiei lui Rohani, pe când la Casa Albă se afla Barack Obama.

Însă Donald Trump a scos Statele Unite din acest pact în mai 2018, în numele unui politici de ”presiune maximă” asupra Iranului, cu lovituri de sancţiuni economice punitive care au aruncat republica islamică într-o recesiune violentă.

În ripostă, Teheranul s-a dezangajat în mare parte din Acordul de la Viena, iar în această atmosferă de tensiuni exacerbate Iranul şi Statele Unite s-au aflat în două rânduri, începând din iunie 2019, pe marginea prăpastiei unui război.

După anunţarea victoriei lui Joe Biden în alegerile prezidenţiale americane de la 3 noiembrie, Guvernul lui Rohani şi-a multiplicat semnele unei deschideri faţă de fostul vicepreşedinte al lui Barack Obama, care şi-a exprimat dorinţa ca Statele Unite să revină în cadrul Acordului de la Viena.

Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a avertizat marţi împotriva ”speranţei” unei ”deschideri” faţă de Occident, apreciind că ”nu putem avea încredere în străini”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.