Profesorul Alexandru Rafila a criticat ideea de preluare a spitalelor în subordinea Ministerului Sănătăţii pentru o depolitizare a conducerii acestora. "Asistăm acuma la un asalt pur şi simplu demagogic în ceea ce priveşte spitalele, mutarea spitalelor la Ministerul Sănătăţii în scopul depolitizării", a spus Rafila.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Alexandru Rafila a susţinut că există mari probleme în ceea ce priveşte accesul la servicii medicale de calitate în mediul rural.
 
"Noi nu facem medicină pentru ca să satisfacem, dacă vreţi, doar nevoia, de exemplu, de calitate a mediului în care îşi desfăşoară activitatea sau de salarizare a personalului medical. Scopul este să asigurăm aceste resurse pentru plata unor salarii, pentru un confort profesional, dar în scopul îngrijirii pacienţilor, or lucrul ăsta, din păcate, în România după mulţi ani, nu se întâmplă. (...) Medicină fără resurse umane este mai greu de făcut şi dacă PSD a reuşit un lucru inimaginabil poate, în urmă cu 5-6 ani, adică să crească veniturile personalului medical (...) ca să oprească hemoragia de oameni specializaţi care cuprinsese România şi care făcea inoperante orice fel de eforturi legate de asigurarea asistenţei medicale, deci a reuşit acest lucru, dar nu este suficient. Scopul nu este să mărim salariile neapărat ale personalului medical, lucrul ăsta trebuie făcut ca să putem să-i ţinem în România, să fie interesaţi să profeseze, dar confortul profesional şi mai ales accesul oamenilor la servicii de sănătate cred că sunt două elemente pe care trebuie să le avem în vedere”, a declarat Alexandru Rafila, marţi după-amiază, într-o conferinţă de presă la Ploieşti. 
 
Medicul a arătat că este nevoie de dezvoltarea sistemului primar de sănătate prin dezvoltarea de centre medicale comunitare, dezvoltarea infrastructurii spitaliceşti şi asigurarea de resurse umane specializate în sănătate. El a adăugat că trebuie să fie prioritară şi dezvoltarea îngrijirii medicale la domiciliu.
 
Alexandru Rafila a adus din nou critici ideii de preluare a spitalelor în subordinea Ministerului Sănătăţii, în scopul depolitizării conducerii unităţilor sanitare, el catalogând această abordare drept una "nesinceră”. 
 
"Asistăm acuma la un asalt pur şi simplu demagogic în ceea ce priveşte spitalele, mutarea spitalelor la Ministerul Sănătăţii în scopul depolitizării. (...) Din păcate, ceea ce se întâmplă în momentul de faţă este considerat cheltuială. Cheltuim bani în sănătate, cheltuim bani în educaţie. Nu. Este o investiţie care va duce la dezvoltarea acestei ţări şi la păstrarea acestei naţiuni. Nu este vorba de cheltuieli, este vorba de investiţii, cu o condiţie: să fie făcute cu bună credinţă, cu profesionalism şi cu responsabilitate”, a mai declarat reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.