Justiţia britanică a respins marţi recursul părinţilor unuit ânăr britanic ucis în Anglia, într-un accident rutier, cauzat de soţia unui diplomat american, care acuzau Ministerul de Externe că i-a acordat ilegal imunitate diplomatică conducătoarei auto, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Harry Dunn a murit la 27 august 2019, la vârsta de 19 ani, în urma unei coliziuni între motocicleta pe care se afla cu o maşină care conducea pe banda greşită de mers, în apropierea unei baze militare americane, în centrul Angliei.

Conducătoarea maşinii, Anne Sacoolas, în vârstă de 43 de ani, mama a trei copii, a invocat imunitatea diplomatică şi a plecat în Statele Unite - un caz care se află la originea unor tensiuni între Londra şi Washington.

Părinţii victimei, Charlotte Charles şi Tim Dunn, au sesizat Înalta Curte de la Londra şi au acuzat Ministerul britanic de Externe că i-a acordat în mod ilegal imunitate diplomatică conducătoarei maşinii şi a obstrucţionat ancheta poliţiei locale.

”Concluzia noastră este că doamna Sacoolas se bucura de imunitate juridică penală la momentul morţii lui Harry”, stabilesc judecătorii Înaltei Curţi în hotărârea de marţi.

”Noi nu ajungem la această concluzie cu entuziasm (...), dar ea se impune”, din cauza Convenţiei de la Geneva privind relaţiile diplomatice, au argumentat ei.

”Această hotărâre stabileşte în mod clar că Ministerul de Externe a acţionat tot timpul în mod adecvat şi legal, dar înţeleg că acest lucru nu aduce nicio alinare familiei în căutarea drepytăţii”, a comentat, într-un comunicat, şeful diplomaţiei britanice, Dominic Raab.

Raab consideră că Anne Sacoolas este necesar să fie tradusă în faţa justiţiei britanice şi îşi exprimă susţinerea faţă de familie în procedura pe care a intentat-o împotriva conducătoarei auto în Statele Unite.

În pofida acestui revers, părinţii lui Harry Dunn şi-au exprimat hotărârea de a-şi continua lupta pentru dreptate.

”I-am promis băiatului meu că îi voi face dreptate şi este ceea ce vom face. Nimeni nu ne va sta în cale”, a declarat Charlotte Charles pentru agenţia britanică de presă Press Association (PA).

Anne Sacoolas a fost inculpată în decembrie 2019 cu privire la conducere periculoasă care a cauzat moartea, iar parchetul britanic a lansat o procedură de extrădare, respinsă de către Washington.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.