Un desen gravat incognito pe unul dintre zidurile Palazzo Vecchio din Florenţa, în Italia, mult timp atribuit lui Michelangelo fără nicio dovadă, ar putea fi opera maestrului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Lucrând la o expoziţie consacrată Capelei Sixtine, cu siguranţă una dintre cele mai celebre opere italiene, Adriano Marinazzo, conservator la Muzeul de Artă Muscarelle al Colegiului William and Mary din Statele Unite, a descoperit un desen semnat de Michelangelo şi păstrat la Luvru. 

"Acum trei ani, pe când studiam desenele sale, am observat foarte atent profilul capului la Luvru (datând de la începutul secolului al XVI-lea) şi am avut o revelaţie: este foarte asemănător cu cel sculptat pe Palazzo Vecchio", a explicat el pentru Le Figaro. "Aşa cum ştim, acest profil sculptat este atribuit lui Michelangelo de legenda populară". 

"Mi-am spus atunci că trebuie să fim curajoşi şi să publicăm un studiu ştiinţific serios despre această "legendă". Când abordăm teme "sacre" precum Michelangelo, trebuie să fim prudenţi, dar uneori trebuie să îndrăznim", a adăugat expertul, care a publicat un studiu în revista italiană Art e dossier, la trei ani după descoperire. 

Ţinând cont de amplasarea sa, pe zidul unui palat păzit, portretul datează din secolul al XVI-lea ar trebui să fie opera unei persoane cu statut oficial, crede Adriano Marinazzo pe site-ul Art News. În curtea Palazzo Vecchio Michelangelo a expus sculptura sa David, astăzi mutată în interiorul edificiului, în 1504. 

Mai misterios, Art News informează că o frază scrisă pe desenul de la Luvru indică faptul că geniul italian ar fi premeditat actul său: "Cine ar putea spune că este făcut de mâna mea?". Bărbatul reprezentat ar putea fi Francesco Granacci, un pictor şi prieten al maestrului Renaşterii. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.