Secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, a avertizat, vineri, că statul Yemen, grav afectat de război, ”se află în prezent într-un pericol iminent de a se confrunat cu cea mai gravă foamete din lume din ultimele decenii”, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Avertismentul făcut de Guterres survine pe fondul avertismentului Statelor Unite că va include pe o listă neagră gruparea Houthi din Yemen, care este aliată cu Iranul, în cadrul unei campanii de ”presiune maximă” exercitată împotriva Teheranului.

Personalul organizaţiilor umanitare a avertizat că o astfel de măsură din partea SUA ar putea împiedica sosirea ajutoarelor în Yemen.

”Cer tuturor celor cu influenţă să acţioneze de urgenţă în aceste probleme, pentru a împiedica o catastrofă şi cer totodată ca toată lumea să evite să ia măsuri care ar putea înrăutăţi o situaţie care este deja gravă”, a afirmat Guterres într-un comunicat.

O coaliţie militară condusă de Arabia Saudită a intervenit în Yemen în 2015, susţinând forţele guvernamentale care se luptă cu gruparea Houthi.

Oficialii Naţiunilor Unite încearcă să relanseze negocierile de pace pentru a pune capăt războiului, în timp ce ţara traversează o criză economică şi monetară agravată de pandemia de Covid-19.

”În absenţa unei acţiuni imediate, milioane de vieţi ar putea fi pierdute”, a avertizat Guterres.

Potrivit Naţiunilor Unite, în Yemen are loc cea mai gravă criză umanitară din lume, 80% dintre oameni având nevoie de ajutor.

Directorul pentru ajutoare al Naţiunilor Unite, Mark Lowcock, a declarat că organizaţia a primit mai puţin de jumătate din fondurile necesare în acest an, circa 1.5 milairde de dolari, pentru operaţiunile umanitare din Yemen. Anul trecut au fost alocate 3 miliarde de dolari.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.