Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, şi Kimberly A. Reed, preşedintele Băncii de Import-Export a Statelor Unite (EXIM SUA), au avut, vineri, o discuţie telefonică pe tema implicării americane în proiecte economice strategice de interes major pentru România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”Ministrul Bogdan Aurescu a evidenţiat, în cadrul convorbirii telefonice, eforturile României privind întărirea conectivităţii dintre nordul şi sudul Europei Centrale, inclusiv prin intermediul Iniţiativei celor Trei Mări. A arătat că România susţine cu prioritate realizarea proiectelor căii ferate Constanţa – Gdansk (Rail2Sea) şi a conexiunii rutiere Via Carpathia, cu impact strategic asupra dezvoltării economice a regiunii, dar şi având relevanţă din perspectiva asigurării mobilităţii militare, între Nordul şi Sudul Flancului Estic al NATO. Şeful diplomaţiei române a pledat pentru implicarea concretă a EXIM SUA în susţinerea financiară a acestor proiecte, cu obiectivul consolidării prezenţei economice a SUA în ţara noastră şi în regiune”, a transmis, vineri, Ministerul Afacerilor Externe, într-un comunicat de presă. 
 
Potrivit sursei citate, de altfel, cu prilejul vizitei sale recente din luna octombrie de la Washington, ministrul de externe Bogdan Aurescu a argumentat, în cadrul consultărilor sale politice cu secretarul de stat al SUA Michael R. Pompeo, pentru realizarea acestor proiecte prioritare, cu implicare şi sprijin consistent american, inclusiv financiar.
 
”În acest context, ministrul Bogdan Aurescu şi preşedintele EXIM SUA au discutat despre priorităţile şi paşii concreţi ca urmare a semnării, în luna octombrie 2020, la Washington, a unui Memorandum de Înţelegere între Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri şi EXIM SUA pentru identificarea de posibilităţi de finanţare pentru proiecte în domeniul energiei şi al infrastructurii în România”, se mai arată în documentul citat. â
 
Ministrul Bogdan Aurescu a adresat preşedintelui EXIM SUA invitaţia pentru o vizită în România pentru a discuta cu instituţiile de resort modalităţi concrete de punere în aplicare a Memorandumului amintit şi a obiectivului întăririi prezenţei economice americane în România, invitaţie acceptată de acesta.
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.