Mike Pompeo a devenit joi primul şef al diplomaţiei americane care vizitează o colonie israeliană în Cisiordania ocupată de către Israel, înaintea unei vizite la fel de inedite în Platoul Golan, anexat de către srael, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pompeo a curmat sec zvonurile şi a vizitat via Psagot, în zona industrială Shaar Benjamin, care face parte din coloniile israeliene în Cisiordania ocupată, au confirmat servicile sale.

În administraţia lui Donald Trump, Statele Unite şi-au afişat o susţinere părtinitoare faţă de statul evreu, prin recunoaşterea Ierusalimului de Est anexat drept capitala Israelului, recunoaşterea suveranităţii israeliene în partea Platoului Golan pe care Israelul a cucerit-o Siriei în 1967 şi printr-o susţinere a colonizării în Cisiordania ocupată.

Colonizarea israeliană în teritoriile palestiniene a înregistrat un elan puternic în ultimii ani, la iniţiativa lui Benjamin Netanyahu, după instalarea a Casa Albă a lui Donald Trump.

Peste 450.000 de israelieni trăiesc în coloniile evreieşti - ilegale în dreptul internaţional - din Cisiordania, un teritoriu palestinian ocupat de către Israel în Războiul de Şase Zile din 1967 şi în care trăiesc aproximativ 2,8 milioane de plaestinieni.

În noiembrie 2019, în urmă cu exact aproape un an, Pompeo anunţa că aceste colonii nu mai sunt, în opinia Washingtonului, contrare dreptului internaţional.

”Departamentul de Stat a adoptat mult timp abordarea greşită cu privire la colonii, nerecunoscând istoria acestui (teritoiu) special. Azi, Departamentul de Stat apără cu vigoare recunoaşterea faptului că aceste colonii pot fi legale”, a reiterat el joi.

VIN POMPEO

La podgoria israeliană Psagot, situată între Ierusalim şi Ramalah, Yaakov Berg a fabricat în 2019 sticle de vin în onoarea lui Pompeo.

Un an mai târziu, el a anunţat că a pregătit un vin Pompeo, a cărui etichetă afişează hashtagul #madeinlegality (produs legal).

”Noi nu am furat acest pământ””, a declaart el pentru AFP cu o zi înaintea vizitei lui Pompeo.

Acest producător de vin îşi vinde cea mai mare parte a producţiei în străinătate, în Statele Unite şi în Europa, însă se află în centrul unei bătălii politico-judiciare pe tema statului coloniilor.

În 2018, Franţa l-a obligat printr-o hotărâre să eticheteze diferit produsele provenind din teritoriile palestiniene ocupate de către Israel.

Aceste produse nu pot fi prezentate ca originare din Israel - ci din coloniile israeliene.

Acest diferend a ajuns la Curtea Europeană de Justiţie, care a validat hotărârea franceză, potrivit căreia produsele din coloniile israeliene este necesar să fie etichetate ca atare.

Însă Mike Pompeo a răsturnat situaţia - şi nu numai schimbând politica Statelor Unite cu privire la coloniile israeliene, ci vizitând personal podgoria, o premieră în cazul unuisecretar de Stat.

El a anunţat că o campanie de boicotare BDS a statului evreu, care vizează produse din coloniile israeliene, este considerată ”antisemită” de către Statele Unite.

”Vom lua măsuri imediate pentru a identifica organizaţiile implicate în campania urii BDS şi retragerii susţinere americane acestor grupuri”, a anunţat Pompeo.

Declaraţiile sale au fost denunţare imediat de organizaţii de apărarea drepturilor omului ca Human Rights Watch (HRW).

”Dacă relaţiile internaţionale se bazează pe sticle de vin, atunci este moartea diplomaţiei”, denunţa săptămâna aceasta premierul palestinian Mohammed Shtayyeh.

Palestinieni au demonstrat în apropierea podgoriei Psagot, joi.

În urma vizitei în colonia israeliană, Pompeo vizitează Platoul Golan - prima vizită a unui secretar de Stat american în acest teritoriu sirian ocupat de Israel din 1967.

”Azi voi avea şansa să vizitez Golanul. Simpla recunoaştere a (acestui teritoriu) ca făcând parte din Israel a fost o decizie de o importanţă istorică a preşedintelui Trump şi totodată o simplă recunoaştere a realităţii”, a declarat Pompeo într-o conferinţă de presă comună cu premierul Israelian Benjamin netanyahu, la Ierusalim.

În martie 2019, Statele unite au devenit prima ţară din lume care a recunoscut suveranitatea israeliană în acest teritoriu strategic, situat la frontiera cu Libanul şi Siria, o măsură denunţată de către numeroase state.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.