O grupare internaţională de trafic de droguri a fost anihilată de poliţiştii români în colaborare cu anchetatori din Statele Unite ale Americii. Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunţat că gruparea are ramificaţii pe trei continete, în mai multe ţări, printre care şi România. În urma acestei acţiuni au fost depistate trei persoane urmărite internaţional, fiind confiscate 200.000 de dolari, o armă şi cocaină.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
 
Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că MAI a implicat în această acţiune inclusiv suport aerian prin dronele de dotare. 
 
“Gruparea are ramificaţii pe mai multe ţări, în trei continente, inclusiv în România. La acţiunea de ieri alături de poliţiştii români au participat poliţişti, investigatori şi doi procurori din SUA. Acţiunea s-a desfăşura cu sprijinul Direcţiei de Acţiuni Speciale şi al Serviciului pentru Acţiuni şi Intervenţii Speciale. Au fost astfel efectuate trei acţiuni de prindere în flagrant delict şi patru percheziţii domiciliare. MAI a implicat în această acţiune de forţă inclusiv suport aerian prin dronele de dotare. Au fost depistate trei persoane urmărite internaţional prin Interpol. Asupra unuia dintre suspecţi a fost găsită suma de 50.000 de euro în numerar şi actele de proprietate a două imobile reprezentând o parte din plata unei imense cantităţi de cocaină care ar fi trebuit să ajungă sau să tranziteze România. În urma activităţilor desfăşurate de procurorii DIICOT, poliţiştii români au reuşit să împiedice un asasinat comandat de un cetăţean român. Acesta plătise membrilor grupării o sumă de bani pentru a comite omorul”, a declarat Marcel Vela. 
 
Potrivit unui comunicat al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, pe data de 18 noiembrie, procurorii DIICOT – Structura Centrală împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul DCCO au făcut opt percheziţii domiciliare, în judeţul Ilfov şi în municipiului Bucureşti, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de trafic transfrontalier de droguri de mare risc, spălarea banilor şi instigare la omor calificat.
 
“În cauză s-a reţinut faptul că autorităţile din Statele Unite ale Americii au transmis o cerere de asistenţă judiciară internaţională în materie penală, formulată de Departamentul de Justiţie al Statelor Unite ale Americii, prin care se solicită sprijinul procurorilor DIICOT în desfăşurarea unei investigaţii cu privire la un grup infracţional organizat, responsabil de obţinerea unor cantităţi însemnate de cocaină şi metamfetamină în Statele Unite ale Americii şi în alte state şi distribuirea acestor droguri în cadrul Uniunii Europene şi în Noua Zeelandă. De asemenea, sus numiţii au desfăşurat activităţi de spălare a banilor obţinuţi din traficul de droguri”, se arată în comunicatul DIICOT.  
 
Sursa citată menţionează că membrii organizaţiei infracţionale au obţinut şi au distribuit drogurile în beneficul mai multor grupuri cunoscute de crimă organizată care operează în Statele Unite ale Americii, Uniunea Europeană şi Nouă Zeelandă. 
 
Liderii grupării infracţionale, aflaţi în detenţie pe teritoriul Noii Zeelande au negociat, prin intermediari, cumpărarea unor cantităţi de cocaină şi metamfetamină în beneficiul uneia dintre grupări, negocierile şi tranzacţiile având loc pe teritoriul României. 
 
În cadrul negocierilor desfăşurate, reprezentanţii români ai grupării organizate le-au solicitat şi ei o cantitate de droguri furnizorilor şi au discutat despre posibilitatea asasinării unui membru al unei grupări rivale.
 
Astfel, la data de 18 noiembrie, procurorii DIICOT – Structura Centrală împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul DCCO au făcut trei acţiuni de prindere în flagrant.
 
Prima acţiune a vizat surprinderea a doi cetăţeni neozeelandezi, imediat după ce negociaseră plata unei cantităţi de cocaină, ce urma să fie transmisă în Noua-Zeelandă. A doua acţiune a dus la surprinderea, într-un depozit, al unui membru al grupării după ce acesta negociase preluarea unei cantităţi de cocaină, având ca destinaţie România. 
 
De asemenea, anchetatorii au mai surprins într-o locaţie utilizată ca loc de întâlnire al membrilor grupării, a liderului acesteia din România, având asupra sa suma 50.000 euro, în numerar şi actele de proprietate a doua imobile, reprezentând o parte din plata cantităţii de cocaină care ar fi trebuit să ajungă în România.
 
În urma percheziţiilor, au fost ridicate un număr de 12 motociclete şi două autoturisme de lux. 
 
Totodată, anchetatorii au confiscat suma de 200.000 USD, o armă letală şi cantitatea de 100 de grame de cocaină.
 
La activităţi au participat poliţişti şi investigatori americani de la D.E.A., U.S. Marshals Service, Homeland Security Investigations, precum şi doi procurori din cadrul Departamentului de Justiţie al Statelor Unite.
 
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.