Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, afirmă că îşi doreşte ca "pactul pentru sănătate" să respecte unele reguli clare, între care alocarea pentru sistemul sanitar a aproximativ 9,5 la sută din Produsul Intern Brut, cât este media alocată sistemelor similare în statele europene.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Marcel Ciolacu susţine că acest "pact pentru sănătate" pe care PSD îl propune prevede, printre altele, depolitizarea sistemului de sănătate, prin angajarea de manageri exclusiv prin concurs, debirocratizarea sistemului, un "parteneriat loial” între autorităţile locale şi cele centrale, despre care susţine că în prezent nu există.
 
"În momentul acesta fondurile de la Guvern sunt dirijate numai către administraţiile PNL. (...) La ultima împărţeală de bani domnul Orban nu a dat niciun leu unui primar reşedinţă de judeţ al PSD. Aţi mai auzit de aşa ceva în ultimi 30 de ani? Eu nu am mai auzit”, a declarat Marcel Ciolacu, miercuri seară, la România TV.
 
Liderul PSD a susţinut că trebuie alocată media europeană din Produsul Intern Brut, de 9,5%, sistemului sanitar, acest lucru urmând a se traduce deopotrivă în investiţii în sistemul sanitar, dar şi în majorări de salarii.
 
"După ultima pandemie, România trebuie să aloce aceşti bani. (...) Nu vi se pare normal măcar să ai consum, dacă n-ai investiţii?”, a adăugat Marcel Ciolacu.
 
"Numai un pact naţional pe sănătate, asumat de toate forţele politice, indiferent cine vine la putere să nu încalce acest pact, numai un astfel de semnal trebuie dat cetăţenilor că sănătatea lor este prioritatea zero din acest moment. Altfel nu putem depăşi acest impas în care ne aflăm, sub nicio formă nu îl vom depăşi cu înjurături şi cu acuze reciproce”, a afirmat Ciolacu.
 
Acesta a precizat că a transmis scrisori tuturor partidelor pe acest subiect şi că a primit un răspuns de la liderul minorităţilor naţionale din Parlament.
 
Anterior, Marcel Ciolacu a anunţat că a transmis, miercuri, şefului statului şi celorlalţi lideri ai partidelor parlamentare solicitarea de a adopta urgent un Pact pentru Sănătate. Liderul PSD a precizat că este nevoie de o acţiune unitară pentru viaţa şi siguranţa românilor şi îndeamnă ceilalţi preşedinţi ai formaţiunilor parlamentare să renunţe la conflict şi vrajbă.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.