Participanţii la negocieri cu privire la viitorul Libiei au ajuns la un acord de principiu cu privire la organizarea unor alegeri în termen de 18 luni, a anunţat Reprezentanta Specială ONU interimară pentru Libia Stephanie Williams, care a salutat un ”progres important” în procesul de pace care continuă să se confrunte cu numeroase obstacole, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Există o veritabilă dinamică şi trebuie să ne concentrăm asupra acesteia şi să o încurajăm”, a declarat Stephanie Williams miercuri, într-o conferinţă de presă la Tunis, unde s-au reunit de luni 75 de actori libieni invitaţi de ONU.

Acest acord de principiu vizează o foaie de parcurs către ”alegeri prezidenţiale şi legislative libere, drepte, inclusive şicredibile” şi etape care să permită o unificare a instituţiilor libiene, a declarat ea.

Libia, aruncată în haos după răsturnarea de la putere şi uciderea lui Muammar Gaddafi în 2011, este împărţită între un Guvern de uniune naţională (GNA), cu sediul la Tripoli şi recunoscut internaţional, şi Armata naţională libiană (ANL) a mareşalului Khalifa Haftar, cel mai puternic om în estl ţării.

Cele două tabere au încheiat deja un acord cu privire la un armistiţiu, în octombrie.

Comisia Militară Comună pe care au înfiinţat-o cu scopul de a defini detaliile acetui armistiţiu urma să examineze joi propuneri în vederea unei retrageri coordonate de pe linia frontului.

La Tunis, negocieri prevăzute joi vizează ”prerogativele şi competenţele” unui nou guvern unificat de tranziţie, care să fie însărcinat să conducă ţara până la alegeri, a anunţat Stephanie Williams.

Acest nou guvern urmează să aibă drept misiune o remediere rapidă a degradării serviciilor publice şi lupta împotriva corupţiei - două probleme care s-au află la originea unor manifestaţii de ambele părţi ale frontului în această vară, a precizat ea.

Foaia de parcurs pune, de asemenea, jaloanele unei lansări a unui proces de reconciliere naţională, înfiinţarea unui sistem judiciar de tranziţie şi soluţionarea problemei persoanelor deplasate, a mai precizat reprezentanta ONU.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.