Reprezentanţii UDMR în administraţiile publice locale şi judeţene au adoptat o rezoluţie referitoare la criza financiară a sistemelor locale de asistenţă socială. ”Dezaprobăm ferm orice reducere a alocărilor guvernamentale pentru serviciile sociale disimulat în declinarea responsabilităţii asupra autorităţilor locale”, au transmis reprezentanţii formaţiunii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Susţinerea financiară din bugetul central a serviciilor sociale transferate în competenţa administraţiilor locale s-a agravat de la an la an în timpul ultimelor guvernări. Sustragerea treptată de la îndeplinirea obligaţiilor legale de finanţare, tergiversarea actualizării standardelor de cost, precum diminuarea cofinanţării din bugetul central, periclitează siguranţa şi sănătatea grupurilor sociale cele mai vulnerabile în contextul epidemiei. Dezaprobăm ferm orice reducere a alocărilor guvernamentale pentru serviciile sociale disimulat în declinarea responsabilităţii asupra autorităţilor locale”, a transmis, marţi, printr-un comunicat de presă, UDMR.

Potrivit formaţiunii, ”în timp ce din bugetul de stat din 2019 au lipsit cu desăvârşire cotele defalcate din TVA pentru finanţarea sistemului de protecţie a copilului, a centrelor pentru persoane cu handicap, şi asistenţilor personali, în bugetul anului 2020 au rămas neacoperite două treimi din cheltuielile de funcţionare a serviciilor sociale susmenţionate”.

”Această politică financiară iresponsabilă afectează, mai ales, tocmai persoanele care au nevoie de asistenţă şi îngrijiri, din judeţele şi localităţile cu putere economică şi financiară mai redusă. Dificultăţile economice şi sociale cauzate de epidemie nu pot fi agravate de consecinţele imprevizibilităţii serviciilor sociale de bază şi specializate”,  mai transmis UDMR.

Reprezentanţii UDMR în administraţiile lcale şi judeţene cer Guvernului:

• să trateze sistemul de asistenţă socială ca pe o prioritate similară cu educaţia, sănătatea, apărarea şi siguranţa publică, şi să asigure funcţionarea acestuia la parametri normali;

• să-şi respecte obligaţia legală faţă de administraţiile locale şi să asigure integral sumele din cotele defalcate din TVA, care să acopere 90% din costurile serviciilor de protecţie a copilului, de îngrijire a persoanelor cu dizabilităţi şi din îndemnizaţia asistenţilor personali;

• începând cu bugetul anului viitor, să introducă un sistem de finanţare previzibil şi stabil, care va consolida măsura cofinanţărilor din bugetul central a serviciilor sociale transferate în competenţa administraţiilor locale;

• să adopte, în termen de cel mult o lună, metodologia de aplicare a recentelor modificări ale Legii asistenţei sociale, privind definirea Pachetului Minim de Servicii sociale şi finanţarea sistemului naţional de asistenţă socială.


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.