Washingtonul urmează să continue se aştepte ca europeni să-şi asigure securitatea în cadrul NATO şi nu ca Statele Unite să fie ”jandarmul lumii”, însă discursul urmează să fie mai politicos cu Joe Biden la putere decât a fost al lui Donald Trump relatează Euronews.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Europenii trebuie să fie atenţi, inclusiv faţă de o administraţie Biden”, consideră Hall Gardner, un profesor de politică internaţională la American University of Paris.

Biden ”va continua să facă să primeze interesele americane, nu la fel ca Trump, ci rămânând centrat asupra ţării. Aşadar, Europa trebuie să acţioneze pentru a-şi colsolida apărarea. Ea trebuie să se unească în jurul nucleului franco-german, care trebuie să arate calea unei mai mariunităţieuropene”, subliniazăel.

Preşedintele republican în exerciţiu le cere europenilor să cheltuiască mai mult cu securitatea lor şi să contribuie mai mult la finanţarea NATO.

Trump se pregătea să retragă o parte a trupelor americane din Germania.

”Cred că primul lucru pe care europenii trebuie să-l facă în această perioadă de tranziţie, fără să aştepte 20 ianuarie şi depunerea jurământului, este să reflecteze la felul în care pot ajuta StateleUnite să rezolve problemele de securitate internaţională cele mai presante”, apreciază Jamie Shea, un fost purtător de cuvânt NATO.

”Pe de o parte este un lucru bun, Joe Biden se va implica total la NATO, dar pe de altă parte el se aşteaptă ca europenii să treacă la viteza superioară şi să facă mai mult”, consideră el.

Astfel, cuvântul de ordine rămâne autonomizarea, chiar dacă parteneriatul transatlantic urmează să-şi revină.

America lui Biden, la fel ca America lui Obama sau Trump ar urma să-şi continue dezangajarea militară din zonele cele mai sensibile, preum Irakul şi Afganistanul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.