Preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud Radu Moldovan a afirmat că ar fi foarte util pentru cadrele medicale din toate spitalele României să fie făcut public numărul de paturi la terapie intensivă, măcar pe site-ul Ministerului Sănătăţii, pentru ca medicii să ştie unde să îi trimită pe cei bolnavi. El a adăugat că Nelu Tătaru „îşi permite să mintă că managerii de spitale nu fac solicitări pentru Remdesivir”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„În momentul de faţă situaţia în ţară este una foarte grea şi l-aş ruga pe domnul ministru Tătaru, care ne-a spus zilele trecute că are 1.250 de paturi de terapie intensivă, că face 1.500 de paturi ATI, în momentul de faţă ar fi extrem de util pentru toţi medicii şi pentru toate spitalele din ţară ca numărul de paturi la ATI să fie făcut public, măcar pe un site-ul Ministerului Sănătăţii, ca colegii noştri din spitale să ştie unde să trimită bolnavii. În Bistriţa-Năsăud, în spitalele suport COVID, au fost introduse paturi suplimentare la terapie intensivă, dar nu mai există personal care să le deservească”, a declarat Radu Moldovan, într-o conferinţă de presă susţinută alături de Alexandru Rafila joi la sediul PSD.

El a mai spus că medicamentele nu ajung la spitale, deşi au fost împrumutaţi şi cheltuiţi foarte mulţi bani în acest sens, iar ministrul Sănătăţii „îşi permite să mintă că managerii de spitale nu fac solicitări pentru Remdesivir”.

„S-au cheltuit foarte mulţi bani, se împrumută foarte mulţi bani şi, din păcate, medicamente nu ajung la spitale, medicii nu au medicamentele necesare să trateze pacienţii. Personalul medical este epuizat. Am stat 8 zile în spital, zi şi noapte, alături de ei. În continuare posturile sunt blocate şi dacă nu se iau măsuri de urgenţă pentru a putea întrerupe transmiterea asta în masă a virusului, eu nu sunt specialist, dar stau de vorbă cu oamenii în fiecare zi, în maxim o săptămână noi nu mai avem unde primi bolnavii. Eu cred că se impune de urgenţă ca la nivelul conducerii ţării să se aşeze toţi factorii politici la aceeaşi masă, împreună cu specialiştii, să găsească soluţii pentru a întrerupe creşterea care continuă de câteva zile, aproape de 1.000 de cazuri de la o zi la alta, pentru că altfel sistemul sanitar românesc în maxim 10 zile va intra în blocaj şi vom vedea şi în România ceea ce am văzut în Italia în primăvară", a completat Moldovan.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat, duminică la Iaşi, că în prezent în România există 1.250 de paturi la terapie intensivă pentru bolnavii de coronavirus şi că acest număr va creşte. Acesta a amintit că la începutul pandemiei existau doar 740 de paturi la ATI.

Tătaru a afirmat afirmă că România are stocuri de Remdesivir, unul dintre medicamentele folosite în tratarea cazurilor de COVID-19, şi că dozele sunt alocate în funcţie de numărul de pacienţi care au nevoie de terapie cu acest medicament. El le-a recomandat managerilor spitalelor care tratează pacienţi infectaţi cu noul virus să facă din timp solicitări şi să nu aştepte terminarea stocurilor.

Grupul de Comunicare Strategică a anunţat joi 9.714 cazuri noi de persoane infectate cu noul coronavirus. De asemenea, au fost înregistrate 121 de decese şi 1.014 pacienţi internaţi la ATI. Pe teritoriul României, 37.685 de persoane confirmate cu infecţie cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 10.042 persoane se află în izolare instituţionalizată. De asemenea, 63.938 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituţionalizată se află 9 persoane.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.