Candidatul PSD la alegerile din 6 decembrie, profesorul Alexandru Rafila a declarat că trebuie să crească capacitatea de testare în România şi să ajungem la 80.000 - 100.000 teste efectuate zilnic sau chiar să depăşim jumătate de milion de teste făcute în cursul unei săptămâni.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„La situaţia actuală din România capacitatea de testare trebuie să crească substanţial. Părerea mea este că trebuie să putem să testăm între 80.000 şi 100.000 zilnic, adică să depăşim chiar jumătate de milion de teste efectuate în cursul unei săptămâni, iar acest lucru trebuie făcut permanent. Există însă probleme legate de funcţionarea unor laboratoare, mai ales în zilele de week-end, când se lucrează mai puţin. Mai mult, avem o problemă legată de proporţia de teste pozitive din totalul testelor efectuate. Gândiţi-vă că duminică am avut 40%, acum, în fiecare dintre zilele care au urmat, avem undeva între 25 şi 28%”, a explicat Alexandru Rafila joi într-o conferinţă de presă la sediul PSD.

El s-a întrebat care ar fi „procentul de siguranţă în care putem să spunem că într-adevăr problema legată de pandemie este în curs de rezolvare”. Medicul Rafila adăugat că în România ar trebuie să fie o scădere la 3% a problemlor pozitive din totalul de teste făcute şi acesta ar fi procentul de siguranţă.

În acest sens, reprezentantul României la OMS a dat exemplul Israelului. 

„Israelul, care este o ţară care a avut probleme extrem de mari legate de pandemie, a reuşit scăderea proporţiei de teste pozitive de la valori probabil apropiate de cele ale României la mai puţin de 2%. Este o ţintă pe care ar trebui să ne-o propunem”, a mai precizat Rafila.

Grupul de Comunicare Strategică a anunţat joi 9.714 cazuri noi de persoane infectate cu noul coronavirus. De asemenea, au fost înregistrate 121 de decese şi 1.014 pacienţi internaţi la ATI. Pe teritoriul României, 37.685 de persoane confirmate cu infecţie cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 10.042 persoane se află în izolare instituţionalizată. De asemenea, 63.938 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituţionalizată se află 9 persoane.

Până la această dată, la nivel naţional, au fost prelucrate 3.379.609 teste, a mai precizat GCS. Dintre acestea, 37.685 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 21.622 în baza definiţiei de caz şi a protocolului medical şi 16.063 la cerere.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.