Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi, după întâlnirea cu mai mulţi specialişti din sănătate pe tema gestionării epidemiei de COVID-19, că autorităţile se aşteaptă ca vaccinul anti-COVID să ajungă în România în primul trimestru al lui 2021, afirmând că România va primi peste 10 milioane de doze într-o primă etapă. Primele vor fi vaccinate cadrele medicale şi cei din grupele de risc. Iohannis a precizat că vaccinarea populaţiei va începe în primăvară. Conform lui Klaus Iohannis, noul vaccin are nevoie de condiţii speciale de transport şi depozitare, el făcând apel la unităţile medicale să se pregătească. Preşedintele a subliniat că situaţia epidemiologică la nivelul statelor europene se degradează rapid şi că România se confruntă cu cifre îngrijorătoare, iar autorităţile se adaptează cu noi măsuri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE - Klaus Iohannis, întrebat în legătură cu cei care vor refuza să se vaccineze: Nu vrem să vaccinăm pe nimeni cu forţa. UE va cumpăra acele tipuri de vaccin sigure şi eficiente. Vrem acţiuni care sunt de mare succes şi aceste tipuri de vaccin vor îndeplini toate normele

”Pandemia se poate termina numai în două feluri – fie dacă se îmbolnăvesc destul de mulţi şi Doamne fereşte să se întâmple aşa ceva la noi, fie dacă se găseşte un vaccin şi sper la acest lucru. Măsurile şi restricţiile care s-au impus s-au impus pentru a atenua impactul pandemiei până avem vaccinul. Cu toţii ştim că am reuşit să controlăm extinderea pandemiei, însă ca să terminăm pandemia avem nevoie de vaccin şi ca să folosim în mod eficient vaccinul am început cu convocarea întâlnirii de astăzi ca să fim foarte bine pregătiţi. Nu vrem să vaccinăm pe nimeni cu forţa. UE va cumpăra acele tipuri de vaccin sigure şi eficiente. Vrem acţiuni care sunt de mare succes şi aceste tipuri de vaccin vor îndeplini toate normele, vor fi sigure şi ne vor garant că nu ne vom îmbolnăvi. Restricţiile dau rezultate fără doar şi poate. Fără restricţii sistemele sanitare şi din România şi din Europa ar fi fost cu mult depăşite deja de multă vreme”, a declarat preşedintele.

UPDATE - Iohannis: Noul vaccin are nevoie de condiţii speciale de transport şi depozitare. Fac apel la unităţile medicale de a se pregăti

”Am discutat despre găsirea celor eficiente soluţii, de la medicul de familie până la medicul de spital. Totodată, pentru a combate dezinformarea, e absolut necesar un proces de comunicare clar şi transparent. Ministrul Sănătăţii mi-a prezentat pe larg strategia vaccinării în România, precum şi reţeaua de stocare şi distribuţie. Toate aceste aspecte sunt foarte importante şi sunt analizate inclusiv la nivel european pentru că noul vaccin are nevoie de condiţii speciale de transport şi depozitare. Fac apel la unităţile medicale de a se pregăti”, a afirmat preşedintele.

El a precizat că trebuie bine stabilite centrele de vaccinare, iar medicii la rândul lor să fie bine instruiţi.

”Am solicitat ministrului Sănătăţii să asigure stocurile de care va fi nevoie şi să asigure personalul necesar pentru vaccinare”, a subliniat preşedintele.

El a adăugat că dezvoltarea unuia sau a mai multor vaccinuri împotriva COVID-19 va fi esenţială pentru controlul pandemiei şi relansarea economiilor, dar până la apariţia acestora e necesară respectarea măsurilor de prevenţie purtarea măştilor, igienizarea mâinilor, respectarea distanţării şi munca de acasă, acolo unde este posibil.

UPDATE - ”Situaţia epidemiologică de la nivelul tuturor statelor europene se degradeaază rapid, iar populaţia e expusă unui risc major de infectare cu SARS-CoV-2. În acest context, ne punem cu toţii mari speranţe în dezvoltarea cât mai curând posibil a unui vaccin anti COVID, sigur şi eficient, iar eforturile la nivel internaţional confirmă dorinţa tuturor de a avea acest vaccin. România e parte a colaborării pentru furnizarea la nivel european, urmând să îi revină peste 10 milioane de doze de vaccin.”, a declarat preşedintele.

El a precizat că vaccinul va ajunge în ţările europene în mod etapizat.

”Pentru România ne aşteptăm ca prima tranşă primită să ajungă în primul trimestru al anului viitor. Vreau să subliniez că în baza convenţiilor făcute în UE toate statele europene vor primi în acelaşi timp aceste tranşe. Deci când va fi disponibil vaccinul, toate statele membre vor primi cota din prima tranşă. Primii vaccinaţi vor fi lucrătorii din sistemul medical, dar şi persoanele din grupele de risc. Vaccinarea întregii populaţii va începe cel mai devreme în primăvară”, a afirmat preşedintele.

ŞTIREA INIŢIALĂ - Preşedintele Klaus Iohannis a convocat marţi o şedinţă de evaluare şi prezentare a măsurilor cu privire la gestionarea epidemiei COVID-19.

La şedinţă au fost invitaţi Nelu Tătaru, Ministrul Sănătăţii; Raed Arafat, Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Secretar de Stat, Ministerul Sănătăţii; general dr. Ionel Paul Oprea, Secretar de Stat, Ministerul Sănătăţii; Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii; dr. Andreea Moldovan, Director Medical, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Braşov; dr. Gindrovel Dumitra, Medic Primar Medicină de Familie, Vicepreşedinte al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF), coordonator al grupului de vaccinologie din cadrul SNMF.

Grupul de Comunicare Strategică a anunţat marţi 7.733 cazuri noi de persoane infectate cu noul coronavirus. De asemenea, au fost înregistrate 120 de decese şi 974 pacienţi internaţi la ATI.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.