Vaticanul a rupt tăcerea la zece zile după polemica provocată de deschiderea Papei Francisc faţă de ”uniunile civile” ale cuplurilor gay şi a precizat, într-o notă internă, că Suveranul Pontif nu a pus în niciun fel în discuţie dogma căsătoriei între un bărbat şi o femeie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În această notă internă, trimisă la sfârşitul săptămânii nunţilor apostolici (ambasadori), Secretariatul de Stat al Vaticanului - administraţia de cel mai înalt rang la Vatican - insistă asupra faptului că Papa nu a schimbat doctrina Bisericii Catolice.

”Este evident că Papa Francisc s-a referit la anumite dispoziţii ale unor state şi nu la doctrina Bisericii, reafirmată adesea de-a lungul anilor”, se arată în această notă, publicată de către nunţiul apostolic din Mexic, arhiepiscopul Franco Coppola.

În ”Francesco” - un documentar prezentat la 21 octombrie la Festivalul de Cinema de la Roma -, Papa Francisc a apărat ”o lege a uniunii civile” pentru persoanele de orientare homosexuală, care au ”dreptul să fie acoperite legal”.

”Persoanele homosexuale au dreptul să fie în familie. Sunt copiii lui Dumnezeu, au dreptul la o familie”, declară Suveranul Pontif în acest documentar realizat de Evgeny Afineevsky.

Declaraţiile Papei - în realitate un montaj a două fragmente inedite dintr-un interviu acordat în 2019 unei televiziuni mexicane - i-au făcut pe unii catolici tradişionalişti să se teamă că Papa este în favoarea căsătoriei între persoane de acelaşi sex.

Cardinalul ultraconservator german Gerhard Müller - fostul paznnic al dogmei la Vtican, pensionat de către Papă în 2017 - a declarat că a primit sute de apeluri telefonice de la credincioşi ”tulburaţi”.

”Papa nu este deasupra cuvântului lui Dumnezeu”, l-a atacat el, în Corriere della Sera, la o zi după apariţia documentarului.

În nota sa către nunţii apostolici, Secretariatul de Stat apreciză că montajul din documentar, care nu conţine întrebările puse Papei, ar fi ”provocat confuzia”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.