Premierul Ludovic Orban a declarat că de la începutul pandemiei a fost crescută capacitatea de testare pentru COVID-19 în România, iar de la 400-500 de teste pe zi, câte erau făcute iniţial s-a ajuns la 50.000 de teste zilnic. Şeful Executivului a adăugat că testele sunt făcute la solicitare, conform definiţie de caz, iar dacă persoana nu se încadrează în această definiţie de caz, atunci poate cere să fie testată contra cost.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„De la începutul pandemiei noi am crescut constat capacitatea de testare. De la 400-500 de teste câte se puteau face în prima fază a pandemiei, am ajuns astăzi la o capacitate de peste 50.000 de teste pe zi. Vom creşte în continuare capacitatea de testare. De asemenea, demarăm procedurile de achiziţie şi pentru testele antigen rapide. Evident că trebuie să achiziţionăm teste care sunt acceptate şi recomandate de OMS. Imediat ce vom avea posibilitatea să achiziţionăm aceste teste le vom folosi în anumite zone de risc mai mare, astfel încât să putem să testăm un număr mai mare de cetăţeni. Pe de altă parte, capacitatea de testare din România, datorită creşterii permanente, nu a fost depăşită. Testele se fac la solicitare, conform definiţiei de caz, iar dacă nu se încadrează persoană într-o definiţie de caz, are dreptul să ceară şi să facă testare contra cost. Noi am asigurat o creştere constată a acestei capacităţi de testare. Vă aduc aminte că la începutul pandemiei se făceau teste în 4-5 centre de testare. La ora actuală am crescut capacitatea de testare şi am dezvoltat-o. Testarea nu trebuie să se facă neapărat într-un anumit judeţ. Testarea se poate face la orice centru. Şi în Bucureşti se poate face. Există solicitări de testare şi testările se fac la solicitări de testare”, a explicat luni Ludovic Orban. 

Întrebat dacă Guvernul se gândeşte să sprijine financiar oamenii care facă testele pe banii lor, premierul a răspuns: „Conform reglementărilor în vigoare şi repet respectăm recomandările ale OMS se testează conform definiţie de caz elaborată de INSP”.

„Noi facem faţă acestor solicitări pentru definiţii de caz. Cei care fac solicitări să se testeze contra cost nu se încadrează în definiţia de caz. Dacă s-ar încadra ar beneficia de decontarea testării aşa cum este conform reglementărilor în vigoare. Sunt mulţi care apelează dintre cei care se duc într-o ţară străină unde se solicită un test negativ sau pur şi simplu vor să se testeze că aşa au hotărât ei că vor să se testeze ca să fie convinşi că nu au COVID sau din alte motive. Noi am stabilit pentru ce cazuri se decontează”, a conchis Orban.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.